Siirry pääsisältöön

Rooma on kotimme

Kunpa voisimme joku päivä sanoa vapauden olevan omakielisen suomalaisen, eurooppalaisen ja länsimaisen identiteettimme perusarvo, jota emme vain voi unohtaa, vaan jota on tehtävämme ja velvollisuutemme juhlia joka päivä.

Marraskuun 9. päivä 1989 on vedenjakaja historiassa, ei vain Euroopassa ja lännessä, vaan koko maailmassa. Berliinin muurin purku sen lisäksi, että se edustaa historiallista lähtökohtaa Saksan yhdistämiselle, merkitsee neuvostokommunismin ja sen mukana 1900-luvulla Euroopassa hallinneiden totalitaaristen hallintojen rappeutumista.

Pääministeri Giorgia Melonin vapaudenpäivän kunniaksi lähettämä videoviesti: 

"Järjestelmät, jotka olivat kukistaneet ne arvot, ne perusoikeudet, joista on tullut länsimaisten demokratioiden yhteinen perintö ja joita meillä on nykyään usein virheellisesti itsestäänselvyyksiä", hän jatkoi. "Demokratiojemme vahvuus ja lujuus on tehty mahdolliseksi heti noiden totalitarismien lopusta ja kaikkien niiden ihmisten uhrauksista, jotka taistelivat ja kamppailivat, jotta voimme elää vapaassa maailmassa.

Joten kun muistetaan vapauden puolesta henkensä antaneiden nuorten työtä, se on itse "pääarvo, jolle demokratiamme perustuu, vasta-aine kaikkea totalitaarista kiusausta vastaan. Sitä juhliessaan laki tuomitsee menneisyyden hallitukset, mutta myös uusien vapauden sorron muotojen ilmaantumisen riskin. Se on vapaustaistelua, jota ukrainalaiset käyvät puolustaakseen kansakuntaansa julmalta hyökkäykseltä.

Ja hän päättää: "Suuri italialainen liberaalifilosofi, Benedetto Croce, jonka kuoleman 70-vuotismuistoa vietetään muutaman päivän kuluttua ja joka omisti elämänsä rakkaudelle ja vapauden tutkimiselle, sanoi: "On niitä, jotka kyseenalaistavat ihanteen vapauden tulevaisuudesta, me vastaamme, että sillä on enemmän kuin tulevaisuus, sillä on ikuisuus, hänen ikuisuutensa".

Video messaggio inviato dalla presidente del Consiglio Giorgia Meloni in occasione del Giorno della Libertà: (edellä Googlen suomennos)

“Regimi che avevano conculcato quei valori, quei diritti fondamentali che sono diventati un patrimonio comune delle democrazie occidentali e che spesso oggi, erroneamente, tendiamo a dare per scontati", ha continuato. "La forza e la solidità delle nostre democrazie è stata resa possibile proprio dalla fine di quei totalitarismi e dal sacrificio di tutte quelle persone che hanno lottato e combattuto permettendoci di vivere in un mondo libero”.

Quindi dopo aver ricordato l’opera dei giovani che hanno dato la vita per la libertà, è essa stessa “il principale valore su cui si basa la nostra democrazia, anticorpo contro ogni tentazione totalitaria. Nel celebrarla, la legge condanna non soltanto i regimi del passato ma anche il rischio di insorgenza di nuove forme di repressione della libertà. È una lotta per la libertà quella che sta portando avanti il popolo ucraino per difendere la propria nazione da una brutale aggressione".

E conclude: "Un grande filosofo liberale italiano, Benedetto Croce, di cui tra pochi giorni ricorrono i 70 anni dalla scomparsa, che dedicò la sua vita all'amore e allo studio proprio della libertà disse: 'C'è chi mette in dubbio il futuro dell'ideale della libertà, noi rispondiamo che essa ha più che un futuro, possiede l'eternità'. Ecco, celebrare il valore della libertà significa non soltanto coltivare la memoria storica di chi è caduto per conquistarla ma anche spendersi ogni giorno per la sua eternità".

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kieli hegemonian hampaissa

Mediatalo Keskisuomalaisen isopomo Vesa-Pekka Kangaskorpi saapui perjantaina konserninsa johtotähti-Länsiväylän kutsuvieraskemuille Espoon Lippulaivaan Jyväskylästä. Länsiväylän haastattelussa Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä aikoi pyytää kollega Juhana Vartiaisen Helsingistä tutustumaan Lippulaivan kirjastoon. Minulle tuttu paikka. Kirjoittelin siellä US-blogeihin kommenttina kieltä puolustettavan toverillisesti Putinin sanoja ”Ukraina on meidän synnyttämä ja vain me voimme taata pelastuksen” soveltaen.  En gång kamrat, alltid kamrat. ”Kaksi kansaa yksi tulevaisuus; två länder en framtid” Erottajan kivimuuriin parisen vuotta sitten kaiverrettuna, vaikka luultiin vain ultrajuutalaisten enää hakkaavan ikuisia lauseita kiviin. Siitä myös Juhana Vartiaisen ja Antero Vartian, kahden vartijan, pyhiinvaelluksella Espanjassa oli kysymys. Ei ehkä olisi kannattanut hurahtaa yhteen lehtikuvaan, vaikka olikin etusivulla Isodemarin aikoihin? Olisi välttynyt julkiselta puhdistumiselta harhaopis

Eläköön EU ja Kirjamessut!

Saline di Ostia 6.5.2021 Wallenberg-suvun sijoitukset Suomen metalli- ja kaivosteollisuuteen alkoivat varhain 1800-luvulla, kerrottiin Hannu Rautkallion uuden kirjan julkaisun yhteydessä jokunen viikko sitten. Kustantaja Henrik Ehrnrooth oli saapunut paikan päälle asuinsijoiltaan Pariisista saakka. Tulinpa itse käyneeksi loppukeväästä Rooman läheisellä Ostia Antican peltolaguunilla ”Saline di Ostia”. Antiikin aikaan alue oli meriveden alla tuottaen suolaa. Sitä annettiin palkkioksi ”salari” legioonien sotilaille, noille rautanyrkeille. Suolan omistus oli Paavin yrittäjälle myöntämä monopoli. Paavin katsottiin omistavan kaiken mikä oli maan alla ihmissilmän tavoittamattomissa, koska hän toimi ”Jumalan joka oli ensin luonut maan ja taivaan” maanpäällisenä edustajana. Vähän samaan tapaan historian tulkinta Suomessa kuuluu nykyisin poliitikan osalta Erkki Tuomiojalle ja talouden osalta Teemu Keskisarjalle. Tieto voi suomenkielistä alkaa ahdistaa, mutta helpottaa kunhan myöntää olevansa maa

Kaalihuijaus syvällä yliopistossa

Pyhät tekstit ovat syntyneet ja muovautuneet eri aikoina ihmiskäden ohjaaman kynän tuotoksina, ja sellaisina niihin pitää suhtautuakin, ilman sen kummempaa taikuutta, kriittisesti kuten muihinkin ihmisten aikaansaannoksiin. Erikoisesta syystä tulkinta ei ole saanut Suomessa jalansijaa vaikka sellaiselle EU (Vaclav Havelin mukaan historian vakavimmin otettava rauhanliike) on perustettu. Sinänsä ymmärrettävää, koska muutoin yliopistojärkikin saattaisi päätyä epäilemään kaksikielisyyden pyhyyttä huijauksena, joten ei haluta kuulla naapurikansojamme - Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Latvia, Liettua ym. EU:n jäsenet - omakielisinä, jollaisia ne olivat olleet jo ennen pyhien tekstien saapumista. Holocaustin syiden erittelyissä rehelliset sielut Italiassa ja Ranskassa havaitsivat tekstien keskeiseksi johtoajatukseksi valmistautumisen juutalaiskysymyksen lopulliseen ratkaisuun.  Kristittyjen ja juutalaisten ymmärrettiin keskenään kilvoitelleen kaikkein älykkäimmän asemasta. Kumpi ehtisi ennen? Pi