11.6.2021

Kenraalitason ajatuksia (2)

Luin läpi kaikki Tikkurilan kirjaston filosofiakirjat. Yksi mieleenpainuvimmista ranskalaisista ajatuksista oli kielen ensisijaisuus kulttuurin säilymisessä. Kun läntinen ajattelu oli holocaustin jälkeen raunioina, ylhäältä päin tuodun uskonnon petettyä lupauksensa kansan pelastajana, uusi löydettiin kansan paikallisesta kielestä joka oli ollut olemassa jo ennen uskontoa.

Havaittiin, että alkaessaan katsella toisiaan sillä silmällä, nuoret käyttävät flirtissä vanhoja sanoja. Uskottiin äidinmaidossa saadun kieliperustaisen viehätysvoiman riittävän maahanmuuttajia sulautumaan kulttuuriin. Ahvenanmaalla "äkseeraus" taitaa toimia vähän liiankin innokkaasti, he kun kuvaavat asennettaan sanalla ”egensinne”, "itsekkyys"!

Virolaisten valittua omakielisen kulttuurin tien lopettaen käyttämästä kieltä naapurin nuoleskeluun, Suomessa pelätään uuden ajatuksen pääsyä maahan. Siksi Krista Kiuru. Uutta ei synny ilman kovaa.

Vaclav Havel on kutsunut EU:ta historian kehittyneimmäksi rauhanliikkeeksi, koska se on uskontojen ja kuninkaiden vuosisataisten sotakausien jälkeen syntynyt aivan uudenlainen maallinen hallintomuoto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lisää narratiiviin

EU-aikana kansojen omakielisestä ylärakenteesta on tullut Vatikaanin ulkopuolisen Italian johdolla vallitseva ”keveys” paitsi täällä missä h...