5.6.2021

Tabujen murtuessa

Helsingin yliopistoon on perustettu yhdessä ulkoministeriön kanssa Oikeusvaltiokeskus, ”tulkintojen kuninkaallinen tuottaja, kunglig hovleverantör”. Syksyllä 2015 sinne oli perustettu Historioitsijat ilman rajoja- yhdistys diplomaattitason päivällisten isännän Erkki Tuomiojan johdettavaksi, sekin ulkoministeriön tuella.

Tasan kuukausi sitten kirjoitin blogiini Rooman edustan Saline di Ostia -peltoaukealla, että alue oli antiikin aikaan meriveden alla tuottaen suolaa. Sitä sanottiin palkaksi ”salari” jota annettiin legioonien sotilaille, noille rautanyrkeille. Omistus suolaan oli paavin myöntämä monopoli, vähän kuin historian tulkinta nykyään Erkki Tuomiojalla – historioitsija ilman rajoja.

Tieto voi yhtä jos toista suomenkielistä alkaa ahdistaa, mutta helpottaa kunhan muistaa olevansa maanpäällä ”aivotyön” kehitysmaalaisena.

 
Saline di Ostia

Tottuneena Rooman kävijänä olin valinnut Airbnb- huoneen lentokentän läheisestä Ostia Anticasta, mutta että se sijaitsi aivan museoalueen vieressä, oli miellyttävä yllätys. Tiesin vanhoja "alussa Jumala loi maan ja taivaan" tekstejä tulkitun siten että Paavi hänen maallisena edustajana saattoi myöntää yksityisille käyttömonopoleja maanpinnan alla silmän näkymättömissä oleviin mineraaleihin - ja elintärkeään suolaankin.

Monopolien suunnattomien varallisuuksien kasaamat syntitaakat Paavin harteilla johtivat osaltaan uskonpuhdistukseen, joskin maan alta tihkuvaa elinvoimaa käytetään yhä "älykkäänä sijoitustoimintana" suomalaisessa metsien jalostuksessa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Koko ajan oppii uutta menneestäkin

Faktantarkastaja tiedottaa tänään Tytti Yli-Viikarin hakevan työtä Vaasasta. Hänet erotettiin valtion virasta johon eduskunta yleisistunnoss...