14.11.2020

Ihmisen kokemuksia sotakuplassa

Kirjallisuudenharrastaja K kirjoitti Uuden Suomen blogikeskusteluissa ajatuksen menevän näin: rehelliset sielut pyrkivät Tamminiemen lastenkutsuilla 1960-luvulla strategisesti ohjaamaan suomalaisen nuorison ajattelua turpeeseen eteläeurooppalaisten nuorten ironisoidessa etteikö kulttuuri - Jumala, halujen Herra, tai millä nimellä kukin ilmiötä kutsuukaan - olekin jotain joka luo mielihyvää antamalla elämään merkityssisältöjä. 
Entä jos kysyy pohjoiskorealaiselta tai suomalaiselta miksi et kritisoi valtion johtoa, saa vastakysymyksen, miksi pitäisi?, hehän edustavat meitä, jos kritisoisin, arvostelisin itseäni, eihän se sovi, Ruotsinkieliset keskustapoliitikot kiirehtivät valitsemaan Paavo Väyrysen keskustan puoluehallitukseen.

Toisessa blogikeskusteluissa K arveli, että taitaisi olla tehokkaampaa hurmata joku olemassa oleva puolue kuin perustaa aina vaan uusia, eihän Hjallis Harkimokaan mitään ole saanut aikaan jätettyään kokoomuksen jossa ei viihtynyt ilman vertaisiaan ajattelijoita. Siellä on tilataksin penkillä vapaita paikkoja.

K koki itsensä melkoiseksi harvinaisuudeksi US:n palstoilla koska oli matkustellut idässä myös NL:n aikoina, ja käynyt uudella e-viisumilla kerran Pietarissa viime tammikuussa. Kaikki toimi soromnoo. Yhtään ruplaa ei tarvinnut vaihtaa, kaikki maksut toimi kortilla. Nätti Airbnb- yksiö keskikaupungilla maksoi 15€ yö. Vuokraemäntää kertaakaan näkemättä homma sujui whatsapp’lla. Luksusbussilla kuusi tuntia, mutta menetteli kunhan ei ota tavaksi. 
NL:n aikana Eremitaasi- käynti oli sattunut samaan aikaan siellä olleen Suomi-teeman kanssa jolloin pysähtymätön väenpaljous ohitti Gallen-Kallelan Kullervon kirous-maalauksen ilman että kukaan olisi sitä vilkaissut edes K:n omaksi Leningradin oppaaksi junalla Moskovasta tulleen kuvankauniin opiskelijattaren vuoksi. 
Siitä tuli maininta keskustelussa. Parin päivän kuluttua pääministeri Sanna Marin nähtiin Kalevala-korun mainoksissa.   

Välipuheena K arveli että ilmeisesti jotain suurta on sotakuplassa tapahtumassa, koska hallitus on nimennyt keskuudestaan Metropolipolitiikan yhteistyöryhmän muutamalla ulkopuolisella täydennettynä. Eikö ruotsalaisen raivaama vähemmistöasema, jonka kokemuksia parhaillaan jaetaan strategisesti naisten kanssa tukemalla näitä heikompina astioina julkisuuden etulinjaan, enää kestä päivän valoa? Joudutaankin myöntämään kulttuurisen viehätysvoiman säteilevän yksilöistä, joten naisiakaan ei pitäisi kohdella laumasuojattuna massana, edes marimekko-ministereinä, vaan kutakin ainutkertaisena persoonana. Ihminen on kaikki. Sitten luettiin aamun Hesarista ettei Jan Vapaavuori halua jatkaa Helsingin pormestarina.

Seuraavassa episodissa K kirjoitti äskettäin kuolleen sosiologi Erik Allardtin varoitelleen suomalaisia vertailemasta omaa yhteiskuntamalliaan muihin. Vertailu kun saattaa johtaa hyvin erikoisiin johtopäätöksiin. Vähemmistöajattelumme onkin luotu yksinomaan Suomen olosuhteisiin. K jatkoi ranskalaisia mukaellen, että suomalaisia, kuten muitakin sivistyskansoja, yhdistää äidinkieli. Se on kieli, jonka äiti on kehdon vierellä lepertelemällä vauvalle siirtänyt samalla tavalla kuin on itsekin sen omalta äidiltään oppinut. Niin kauan kuin tuo yhteys säilyy, ei tarvitse pelätä heräävänsä kasakan nauruun. Paitsi  dosentit herätetään ruotsiksi. Ja Juha Sipilä.

K muisti lukeneensa Jussi Halla-ahon periytyvän äitinsä puolelta pohjanmaalaisesta ruotsinkielisestä pappissuvusta jossa ylioppilaiksi on keskeytymättömästi luettu 1700-luvun lopulta saakka. K:n isä Ylä-Savossa oli käynyt lyhennetyn kansakoulun, itse hän kuuluu suvun ensimmäiseen ylioppilaspolveen 1970 luvulta. Oppikouluja maalaiskylille oli perustettu vasta edellisellä vuosikymmenellä. K päätteli Halla-ahoa harjattavan hillotolpalle inkvisition opilla. "Yks voima sydämehen kätketty on, se voima on puhdas ja pyhä".
Luettiin puolueen päättäneen viikko sitten asettaa Halla-aho Helsingin pormestariehdokkaaksi, joskin oli unohtunut tiedottaa siitä medialle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaalihuumeen nostatusta

EU-aikana kansojen omakielisestä ylärakenteesta on tullut Vatikaanin ulkopuolisen Italian johdolla vallitseva ”keveys” paitsi täällä missä h...