18.11.2020

Sotien historian taakka ja aatelisveren paino

Italialaisten vastarintaliikkeiden kokemuksista syntynyt uusajattelu - mitä kevyemmät ideologiset rakenteet ihmisillä on yläpuolellaan sitä tyytyväisempiä he ovat elämäänsä – viehätti hetken Paavo Väyrystä, kunnes veri alkoi vetää takaisin kaksintaisteluun Juha Sipilän kanssa vanhan rahavallan suosikkipalvelijan paikasta, johon kylläkin on valmistettu uusi mestari inkvisition opeilla."Yks voima sydämehen kätketty on, se voima on puhdas ja pyhä". Åbon tohtori vs. kirkkoslaavin tohtori. 

Hetken flirttailu uusajattelun kanssa synnytti Väyryselle rehellisten sielujen kätilöiminä kaksi tynkäpuoluetta, Kansalaispuolueen ja Seitsemän tähden liikkeen. Paljon paremmin ei ole käynyt Hjallis Harkimon LiikeNyt-puolueelle, eikä Erkki Tuomiojalle vartavasten Helsingin Yliopiston yhteyteen perustetulle Historioitsijat ilman rajoja-yhdistykselle (HIR). Kävi kuten oli kirjoitettu: vuoret järkkyivät, syntyi vikisevä hiiri. 

Paavo Väyrynen/Juha Sipilä/Matti Vanhanen on sitä politiikalle, mitä Jari Sarasvuo/Jan Vapaavuori/Hjallis Harkimo taloudelle ja viihteelle. Ajattelijan palvelijoita. Luottamus. Omaisuuserien pyörimiselle on vain yksi suunta: kasvaa entisestään, Tosin Petteri Orpo on pannut paremmaksi taisteltuaan pankin pääkonttorin kulissit isänmaan maanperälle.

Elämän ei kuitenkaan tarvitse olla yhtä kiven pyörittämistä, vaikka Marx oli saanut monet niin uskomaan. Hän ei tuntenut ihmisluonnetta, kuten italialaiset vastarintamiehet osoittivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Politiikassa viimeisen sanan sanoo pappi, vai Sixten Korkman?

Petteri Orpon hallituksen työssä Timo Soinin unelma alkaa toteutua: kristittyjen turvasatama rakenteilla.Valituista valituimpien Suomi. Siks...