5.9.2023

Lehtikatsaus

Kaikenlaisen isäntien ja orjien välisen kanssakäynnin ymmärrettiin vaatineen antiikin ammoisina aikoinakin työn organisoitumista johtajan ja työntekijän suhteissa, mistä ihmisjärki ymmärrettävästi oli kehittynyt epäilemään kaiken pahan syntyneen silloin kun ensimmäisen kerran maapala aidattiin omistajan merkiksi, mistä Karl Marx kehitti mieliä kuohuttaneen teoriansa, joka pian osoittautui tuhoisaksi virheeksi bolshevikkien vallankumouksessa.

Kaikkea tällaista kulttuurihegemoniaa on tutkittu lähinnä Etelä-Euroopassa, läntisen ajattelun lähtösijoilla, mistä se on maahanmuuttajien mukana juurtunut myös Amerikkaan, mutta heikonlaisesti syrjäisistä syrjäisimpään Suomeen. Ehkä ajat parantuvat HS:n uuden päätoimittajan lupaillessa vilkasta kulttuurikeskustelua?

Sillä aikaa HS:n provokaatiotoimitus syventää ajatuksiaan uudella digilehdellä ”Elämä” nykyisen ”Ytimessä” lisäksi. HBL:stä kuullaan ihmisen yläpään ajatuksia, koska ei itse osata kieltä. Päätoimittaja Laura Saarikoski on käynyt Auschwitzissa lastensa kanssa todistamassa tapahtunutta.

Idän tyhjetessä, energialaitoksia nousee tuhka tiheään lännessä paikallispomojen nostaessa meheviä kokouspalkkioita, niin että kannattaako kysellä perään? Selviääkö mennessä ajassa, täysin erilaisissa oloissa syntyneistä teksteistä, vai kannattaisiko luottaa enemmän omien aistien havaintoihin?

Kulttuurin keveyttä ja hegemonian raskautta

Minne huippujournalistit ovat kadonneet, paitsi Saska Saarikoski jonka nimi on HS:ssa pian potkujen jälkeen palautettu päätoimittajien lista...