5.4.2023

Piiloagendan läpivalaisua


Uusi eduskunta voisi alusta pitäen tottua ajatukseen valistuneesta kansasta joka ei siedä ajatusta vain yhden kykenevän ymmärtämään ulkomaan asioita.

Ajan hengen muuttuessa tarvitaan rohkeutta kirjoittaa historian tapahtumista omalla kielellä. Kansalla on oikeus tietää Naton idean syntyneen maailmansodan jälkeen Italiassa ”käräjäkivillä” vapaiden kansanmiesten kesken vastustamaan kaikkea pakkovaltaa, ei yksin kommunismia vaan myös fasismia.

Natsien jyrän alta toipunut Norja kuului alusta pitäen Naton perustajiin omakielisenä norjalaisuutena, eikä minään pikkuruotsina. Itsetunto näkyy nyt mitalisateena urheilukentillä.

Kaikesta jää jälki, on siis hyvä kirjoittaa kansankielellä mitä omistajan käden kosketuksesta on syntynyt, eiväthän maalaisetkaan enää vaikene pääkaupungissa, kuten eivät naisetkaan vaikka on kirjoitettu että nainen vaietkoon piireissä.

Kirjoittaminen on koettu keino siirtää kokemuksia nuoremmille. Sitä paitsi miltei kaikkea perustellaan Suomessa yhä kirjoitetuilla teksteillä, olleetkin vaikka syntyneitä täysin erilaisissa olosuhteissa vastauksina silloisiin ongelmiin.

Olen pohtinut näitä kysymyksiä joulukuisessa blogissa Puhtaat kädet - Mani pulite 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miten kaikki näyttääkin jälkeen päin selvältä, sanoi Paasikivi

Omistaja vaihtoi pääministeriksi kauniin Sanna Marinin presidenttiehdokkana pidetyn Antti Rinteen tilalle. Oli epäilys vielä kauniimman mosk...