29.3.2022

Ihminen on ruhtinas (Antonio Gramsci)

Jostakin ulkomaan julkaisusta osui silmään uutisena että kaikki raha Pohjois-Koreassa on Kim Jong-unin peukalon alla. Hänen tiedetään opiskelleen muutaman vuoden Sveitsissä. Siltä pohjalta lienee hyvä ohjailla tutkimustoimintaa ja laitoksia. Moniko tietää Kim- suvun kristinuskosta valituista valituimpina? Sotasankarina Jumalaksi nostettua Kim Il-sungia juhlitaan yhä kansan pelastajana, vaikka ei ollutkaan virallisesti turkulaisia. Kim Jong-un on kolmatta polvea. Kukaties sielläkin eduskunta valitsee täysistunnossa valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan?

Jos olisin yliopistolla, pohtisin miksi suomenkielellä sutaistessa sanat ”raha” ja ”rauha”, saadaan ”ra(u)ha”, eikä kuten muissa kielissä erilleen esim. ruotsiksi ”pengar och fred” – he tosin kuuleman mukaan osaavat Ruotsissa rakastaakin toisiaan ilman valtiota tai joka paikassa väliin tunkevaa taivaallisen auktoriteetin omavaltaista paikallisedustajaa. Voisi selvitä miksi ns. tavisten pomot ovat kasautuneet Suomen Pankkiin, siellähän on nyt remmissä Olli Rehn, Erkki Liikasen ja Mauno Koiviston, Ele Aleniuksen, Ahti Karjalaisen, Erkki Tuomiojan Sakari-isän ym. jalan jäljillä. Yliopisto sai johtajaksi Lindblomin, nimi näyttää samalta kuin rahanpyörittäjä Seppo Lindblomilla ja isällänsä Olavilla.

Uudistaen Juha Sipilän uskonlahkoa Rauhan Sanaa ihmisjärkeen perustava äly voisi nimetä valtiovarainministeri Annika Saarikon Ra(u)han Sanalaiseksi. Siihen hänen poliittinen uransa aina teini-ikäisenä Kirkkohallituksen toimistotehtävistä lähtien on johtanut. Yllättäen, mutta aina pyydettynä, jos häneltä kysyttäisiin. Ja vain ihmisjärki saattoi yllyttää Saarikon haastamaan samassa Kirkkohallituksessa työuransa aloittaneen Katri Kulmunin. Ehkäpä ei muuta älyä olekaan, ainakin jotkut italialaiset hegemoniakriitikot ovat sanoneet ihmisälyn pystyvän harjaantumaan näkijäksi ns.yli-ihmisen asemasta käsin.

Tunnekieli vai halujen herra

Kordelinin säätiön palkitsemaa ”faktantarkastajaa” ihmeteltiiin kuka sellaisen sanan on keksinyt, kunnes näyttää häipyvän. ”Kokonaisturvalli...