25.4.2021

Kiitostieltä talonpoikaiskulttuuriin

Runoilija Pentti Saarikoski hylkäsi 1960-luvulla modernismin vapausihanteita - ihminen on kaikki ja kokonainen eikä ole saatavissa mitään varmuutta ihmisjärkeä suuremman olemassaolosta - säilyttäen marxilaisen "sotakommunismin" etujoukkopiirteitä. (Wikipedia)

Saarikoski oppi sotalapsena lukemaan ja kirjoittamaan ruotsin kielellä Norrköpingissä 1944. Sillä samalla kiitostiellä Paavo Lipponen uhkailee muita nahkurin orrella Mauno Koiviston malliin, kuten hän muistaa tolkuttaa.

Keskusta hakee talonpoikaiskulttuurin imagoa, ja siinä samalla Olli Rehnille pintakiiltoa pepun ja paidan päälle (Eki ja Olli) Mäntyniemeen linkkinä tuhatvuotiseen valtakuntaan.

Wikipedian mukaan lisänimen Ladulås (kirjaimellisesti "Ladonlukko") on selitetty tulleen siitä, että Alsnön säädöksessä (1280) kuningas Maunu Ladonlukko vapautti talonpojat matkustavien piispojen ja ylimysten kestitsemisestä: Maunu pani talonpoikien "latojen ovet lukkoon".

Naiset eivät ole saaneet yhtään kertaa nimeään paksuihin hakuteoksiin jossa esitellään läntisen kulttuurin 2000 vuoden aikaisia suuria ajattelun kehittäjiä. Selitykseksi sanotaan ajattelun kehittämisen olevan niin aikaa vievää puuhaa että kaikki nimensä kirjoihin saaneet filosofisen tai uskonnollisen ajattelun kehittäjät ovat elämän mittaisen pohtimisen harmaannuttaneita ukkoja. Sillä aikaa naisen vaistot ovat ohjanneer äidin huomion perillisten aseman parhaaksi olemassa olevassa todellisuudessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hevosystäväin seurasta maailmalle

Lienee toteutusvaiheessa Jussi Halla-ahon julistama sd- inho. HS, Yle, Iltalehti, Ilta-Sanomat: kaikissa naisjohto. Naisystävien verkostosta...