Siirry pääsisältöön

Kansallisruotsalaisia


Espoo on ”kansallisruotsalaista” hallintoaluetta. Joskus ammoisina aikoina täysruotsalaista joka on kuin maailman ihmeenä onnistunut säilyttämään kaksikielisyyden.

1960-luvun kuvissa voi nähdä turkulaisen pankkisosialisti Mauno Koiviston vetäisemässä alkupaukun räjäytysvipua uudistalojen nousulle Matinkylän metsien keskellä.

Vähän myöhemmin asuin parisen vuotta Soukassa. Bussilla mentiin Kivenlahden umpimetsien välistä. Nykyisin asun Kirkkonummen puolella Masalassa. Leikkuupuimureita ja hevosia näkee pyöräretkillä niin kuin synnyinseudulla Ylä-Savossa. En kaipaa kivikyliä, tosin täälläkin nousee rumuutta ukrainalaisille pakolaisille.

Vanha meno jatkuu. Kaupunkikuvan suunnittelijat virastoissa suomenkielisiä, rakentajafirmat rahoittajineen kansallisruotsalaisia, työläiset halpaa itää.

Ministeri Mika Lintilän tapaus loukkaa ja kuohuttaa niitä kansallisruotsalaisia jotka kitkuttelevat talven yli kunnes Allsång på Skansen soi Suomen tuvissa. Presidentti Martti Ahtisaaren alamäki alkoi, vai oliko jo muutenkin luisussa?, kuninkaan tiloissa Tukholmassa otsaan saadusta laastarilapusta, ja entä vihreiden puoluejohtaja Touko Aallon kohtalokas eksyminen Tukholman homoklubin kautta iltapäivälehtien lööppeihin?

Kiitän bloginpitäjä Tanjaa pontimesta keksiä ihan uusi ilmaisu: kansallisruotsalaisuus. En tiedosta nähneeni sitä missään aikaisemmin. 

Samasta aiheesta kirjoitin kirjassani ”Rooma opettaa” (2015) ikäänkuin ruotsalaisena joka ei edes halua puhua kielensä sanasta ”national” joka viittaa johonkin … pahaan. Minä kirjoitin ”natsional” lausuttuna väittäen miltei kaiken olevan Suomessa kansallista, mm. Runeberg ja Klinge, Kolbe ja Sofi sekä kaksi kansallista kieltä. 

No sitten uudistettiin naisten jalkapallon Suomen mestaruussarjan nimi, joka oli viime vuonnakin  Kansallinen liiga. Niin ne naiset.

Lienee aihetta kehaista että osaan ruotsia itse asiassa varsin hyvin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kieli hegemonian hampaissa

Mediatalo Keskisuomalaisen isopomo Vesa-Pekka Kangaskorpi saapui perjantaina Jyväskylästä konserninsa johtotähti-Länsiväylän kutsuvieraskemuille Espoon Lippulaivaan. Länsiväylän haastattelussa Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä aikoi pyytää kollega Juhana Vartiaisen Helsingistä tutustumaan Lippulaivan kirjastoon. Minulle tuttu paikka. Kirjoittelin siellä US-blogeihin kommenttina kieltä puolustettavan toverillisesti Putinin sanoja ”Ukraina on meidän synnyttämä ja vain me voimme taata pelastuksen” soveltaen.  En gång kamrat, alltid kamrat. ”Kaksi kansaa yksi tulevaisuus; två länder en framtid” Erottajan kivimuuriin parisen vuotta sitten kaiverrettuna, vaikka luultiin vain ultrajuutalaisten enää hakkaavan ikuisia lauseita kiviin. Siitä myös Juhana Vartiaisen ja Antero Vartian, kahden vartijan, pyhiinvaelluksella Espanjassa oli kysymys. Ei ehkä olisi kannattanut hurahtaa yhteen lehtikuvaan, vaikka olikin etusivulla Isodemarin aikoihin? Olisi välttynyt julkiselta puhdistumiselta harhaopis

Piiloagendan avaus

Venäjästä lohjennut Suomi hajoaa mukana (rahaton – rahat on, siksi Hanken, 'ruki verkh!'), tai jää epävaltioksi jossa isien hyvät teot palkitaan ja pahat kostetaan neljänteen polveen (muistiton – Muisti on). Ihminen on kaikki - ei ole saatavissa mitään varmuutta ihmistä paremman ajattelun olemassaolosta. Ero muihin luomakunnan eläviin on selvä: ihmisyksilön ohjauskeskus sijaitsee korvien, ei jalkojen välissä. Läntinen ajattelu on kirjoitettua perintöä, kehittynyt sukupolvelta toiselle lukemisen taitona ja luomisen intona, eihän ihminen elä yksin konkretiasta, vaan myös mielikuvituksesta ja unelmista. On mahdotonta keksiä täysin uutta läntiseen ajatteluun, niin paljon herroja ja orjia on ollut olemassa 2000 vuoden kuluessa. Läpi aikain ajattelu on kehittynyt Italiassa. Työelämän muotoja vaihdellen on menty vapautta kohti. - Jokainen on filosofi, joskaan jokaiselle ei ole filosofin virkaa, sanovat nykyisin EU-Italiassa päin. Italian pääministeri Giorgia Meloni on tykästynyt enne

Kaalihuijaus syvällä yliopistossa

Pyhät tekstit ovat syntyneet ja muovautuneet eri aikoina ihmiskäden ohjaaman kynän tuotoksina, ja sellaisina niihin pitää suhtautuakin, ilman sen kummempaa taikuutta, kriittisesti kuten muihinkin ihmisten aikaansaannoksiin. Erikoisesta syystä tulkinta ei ole saanut Suomessa jalansijaa vaikka sellaiselle EU (Vaclav Havelin mukaan historian vakavimmin otettava rauhanliike) on perustettu. Sinänsä ymmärrettävää, koska muutoin yliopistojärkikin saattaisi päätyä epäilemään kaksikielisyyden pyhyyttä huijauksena, joten ei haluta kuulla naapurikansojemme - Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Latvia, Liettua ym. EU:n jäsenet - hallitsevan itseään omakielisinä, jollaisia ne olivat olleet jo ennen pyhien tekstien saapumista. Holocaustin syiden erittelyissä rehelliset sielut Italiassa ja Ranskassa havaitsivat tekstien keskeiseksi johtoajatukseksi valmistautumisen juutalaiskysymyksen lopulliseen ratkaisuun.  Kristittyjen ja juutalaisten ymmärrettiin keskenään kilvoitelleen kaikkein älykkäimmän asemasta. Ku