31.3.2023

Ajan henki

"Apostoli Paavali kirjoitti työtätekeville duunareille ja sanoi itse, ettei niissä ole mitään sellaista, mitä duunaripohjalta ei ymmärtäisi. Näin asia on edelleen." 

Hyvin sanottu, vaikka piti yön yli miettiä, koska olin lukenut vain kritiikkejä, mutta en itse Paavalin tekstejä, saati eri versioita niistä. 

Historian kasaamaa kuonaa on kevennettävä, kuten Italo Calvino on kirjoittanut.

On paljastunut ihmisluonne, myös täällä Suomessa. Ei hyväksytä raskasta omistajankieltä, vaan kevyt omakieli. Suomenkielisillä oma äidinkieli mikä oli olemassa jo ennen kuin vanhoista teksteistä mitään oli kuultu. Samoin ruotsinkielisillä omansa. Uutta on ollut ymmärtää kulttuurin säilyminen omana kielenä paikallisesti.

Ajan hengen muuttuessa tarvitaan rohkeutta kirjoittaa historian tapahtumista omalla kielellä. Kansalla on oikeus tietää Naton idean syntyneen maailmansodan jälkeen Italiassa ”käräjäkivillä" vapaiden kansanmiesten kesken vastustamaan kaikkea pakkovaltaa, ei yksin kommunismia vaan myös fasismia.

Natsien jyrän alta toipunut Norja kuului alusta pitäen Naton perustajiin omakielisenä norjalaisuutena, eikä minään pikku-ruotsina. Itsetunto näkyy urheilukentillä. 

Uusi eduskunta voisi alusta pitäen tottua ajatukseen valistuneesta kansasta joka ei siedä ajatusta vain yhden kykenevän ymmärtämään ulkomaan asioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mistä tietää mitä on vapaus, jos ei ole ollut vapaa?

Niin silloin Mauno Koiviston aikana kuin nytkin kulttuurihegemonia kerää voitot samoihin taskuihin.  Lulu Ranne kuiskailee nuotit Riikka Pur...