Siirry pääsisältöön

Matka on väline

Kesällä yläsavolaisten foorumeilla väitin jokaisen olevan filosofi kunkin omalla tavallaan, joskaan jokaiselle ei ole filosofin virkaa, eiväthän maalaisetkaan enää vaikene pyhien pidoissa kuten eivät naisetkaan, vaikka on kirjoitettu naisen paikan olevan kotona ja vaieta seurakunnassa. Pian filosofi Esa Saarinen kävi Vieremällä luennoimassa filosofiaa täydelle salille, Mikael Pentikäinen avasi eukonkannon kisat Sonkajärvellä ja Esko Valtaoja puhui pitäjäjuhlassa.

Viime perjantai-iltana istuin suomenruotsalaisten eläkeläisten välissä Air Balticin koneessa Rigasta Helsinkiin. Olin palaamassa Roomasta. Keskityin kirjaamaan oppimaani "älä koskaan petä syntyperää, älä unohda mitä olet ollut. Elämä on matka, ja jos et halua eksyä, sinun on aina muistettava mistä olet tullut".

Kuulin puhuttavan Janne Saarikivestä ja Timo Soinista sekä huomasin luettavan sotalehteä. Olin lukenut netistä Svenska Klubbenista, joten tiesin sotamuistoja elvytettävän jäsenmatkoilla Kustaa Aadolfin aikaisille taistelupaikoille Saksassa.

Luettuani varhain lauantaina HS:n pääkirjoituksesta Norjan öljyvaroja tarvittavan Ukrainan sotavarustelussa, kirjoitin blogiini, että huutoetäisyydelle TP:n linnasta on valmistunut ultrajuutalaisten oma talo Matti Vanhasen vihkimänä. Kivenheiton päässä sijaitsee Svenska Klubben; Lützenin taistelu (1632), Kustaa Aadolfin Muisto, ajatusten kenraalitaso. Päältä kaunis pääministeri Sanna Marin haluaa EU:n lähettävän raskasta sotakalustoa Ukrainaan; 'huoltovarmuus', Yle:n ohjelmistojen muoti-ilmaus tukee linjausta.Herrens heliga nattvard.

Sunnuntaina Sauli Niinistö ja Sanna Marin kävelivät käsi kädessä HS:n pääkirjoituksen kuvassa.

- On historioitsijoita ilman rajoja, on maailmanpolitiikan professoreita, on yhteiskuntasuhdejohtajia ja työelämäprofessoreita, on työntekijälähettiläitä. Ihmisen mittakaava hukassa. Suomen Yrittäjien yrittäjäristin suurristi annettiin kesällä Ponssen edesmenneen pitkän linjan keksijä Einari Vidgrenin luokanopettajapojalle. Kohta uutisoitiin Ponssen poikien pääsevän maailmalle suoraan Iisalmesta über-lentotakseilla, joskin muutaman päivän päästä kaupungin rakennusjohtaja arveli ainakin kaksi vuotta tarvittavan ennen kuin lentoalusta saadaan kuntoon EU-rahoilla, jos sitä saadaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kieli hegemonian hampaissa

Mediatalo Keskisuomalaisen isopomo Vesa-Pekka Kangaskorpi saapui perjantaina Jyväskylästä konserninsa johtotähti-Länsiväylän kutsuvieraskemuille Espoon Lippulaivaan. Länsiväylän haastattelussa Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä aikoi pyytää kollega Juhana Vartiaisen Helsingistä tutustumaan Lippulaivan kirjastoon. Minulle tuttu paikka. Kirjoittelin siellä US-blogeihin kommenttina kieltä puolustettavan toverillisesti Putinin sanoja ”Ukraina on meidän synnyttämä ja vain me voimme taata pelastuksen” soveltaen.  En gång kamrat, alltid kamrat. ”Kaksi kansaa yksi tulevaisuus; två länder en framtid” Erottajan kivimuuriin parisen vuotta sitten kaiverrettuna, vaikka luultiin vain ultrajuutalaisten enää hakkaavan ikuisia lauseita kiviin. Siitä myös Juhana Vartiaisen ja Antero Vartian, kahden vartijan, pyhiinvaelluksella Espanjassa oli kysymys. Ei ehkä olisi kannattanut hurahtaa yhteen lehtikuvaan, vaikka olikin etusivulla Isodemarin aikoihin? Olisi välttynyt julkiselta puhdistumiselta harhaopis

Piiloagendan avaus

Venäjästä lohjennut Suomi hajoaa mukana (rahaton – rahat on, siksi Hanken, 'ruki verkh!'), tai jää epävaltioksi jossa isien hyvät teot palkitaan ja pahat kostetaan neljänteen polveen (muistiton – Muisti on). Ihminen on kaikki - ei ole saatavissa mitään varmuutta ihmistä paremman ajattelun olemassaolosta. Ero muihin luomakunnan eläviin on selvä: ihmisyksilön ohjauskeskus sijaitsee korvien, ei jalkojen välissä. Läntinen ajattelu on kirjoitettua perintöä, kehittynyt sukupolvelta toiselle lukemisen taitona ja luomisen intona, eihän ihminen elä yksin konkretiasta, vaan myös mielikuvituksesta ja unelmista. On mahdotonta keksiä täysin uutta läntiseen ajatteluun, niin paljon herroja ja orjia on ollut olemassa 2000 vuoden kuluessa. Läpi aikain ajattelu on kehittynyt Italiassa. Työelämän muotoja vaihdellen on menty vapautta kohti. - Jokainen on filosofi, joskaan jokaiselle ei ole filosofin virkaa, sanovat nykyisin EU-Italiassa päin. Italian pääministeri Giorgia Meloni on tykästynyt enne

Kaalihuijaus syvällä yliopistossa

Pyhät tekstit ovat syntyneet ja muovautuneet eri aikoina ihmiskäden ohjaaman kynän tuotoksina, ja sellaisina niihin pitää suhtautuakin, ilman sen kummempaa taikuutta, kriittisesti kuten muihinkin ihmisten aikaansaannoksiin. Erikoisesta syystä tulkinta ei ole saanut Suomessa jalansijaa vaikka sellaiselle EU (Vaclav Havelin mukaan historian vakavimmin otettava rauhanliike) on perustettu. Sinänsä ymmärrettävää, koska muutoin yliopistojärkikin saattaisi päätyä epäilemään kaksikielisyyden pyhyyttä huijauksena, joten ei haluta kuulla naapurikansojemme - Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Latvia, Liettua ym. EU:n jäsenet - hallitsevan itseään omakielisinä, jollaisia ne olivat olleet jo ennen pyhien tekstien saapumista. Holocaustin syiden erittelyissä rehelliset sielut Italiassa ja Ranskassa havaitsivat tekstien keskeiseksi johtoajatukseksi valmistautumisen juutalaiskysymyksen lopulliseen ratkaisuun.  Kristittyjen ja juutalaisten ymmärrettiin keskenään kilvoitelleen kaikkein älykkäimmän asemasta. Ku