3.11.2022

Pappia kyydissä

Jos oli herrasmiehenä nostanut lakkia pihapiriin muuttaneelle kauniille venakolle, niin sunnuntaimessun aikoina viimeistään sielunpaimen sai raportin pihan naisilta, eikä pappi hiljaisen perinnetiedon perusteella ole kenellekään vastuussa mitä viestille tekee. 

Kokoomuksessakin on nyt pappi puoluesihteerinä. Kreikankielisten alkukristittyjen kastesanasta ”baptist” juontuu italian il Papa (paavi) ja englannin Pope, sekä suomen pappi; viroksi sanotaan preeste, ruotsiksi präst, englanniksi priest, italiaksi sacerdote (asiantuntija).

Joskus ajatteli moni luterilainen pappikin että mitä se muille kuuluu mitä asiantuntijat tekevät juutalaisille, mutta niinpä vaan ajat ovat muuttuneet pappien roolin vakiintuessa ns. sakramenttien suorittamiseksi jotka sopivasti rytmittävät maallista elämäntaivaltamme - kaste, rippi, häät, hautajaiset- kuten Albert Camus toivoi. 

Tällä paikkakunnalla jolla asun, järjestetään 'perinteinen kirjallisuusviikko', yhtenä esiintyjänä kirjailija Päivi Lipponen.

Muistelinpa Isodemarin ja iltakoulun nuoren demariope Päivänsäteen vastanneen Yes! ja Yes! don Eero piispan kysymykseen vanhassa kirkossa, siinä minkä nurkan takana nuori pitkänlinjalainen oli käynyt Ressussa iltakoulua. Idän mailta sitten ”putkimiehen” töissä Roomassa. Onnistunut puolisovalinta höynäytti myöhemmin Isodemarin kansainvälisiin putkibisneksiin, kun ei kerran valittu pressaksikaan.

Liekö ihan puhtaasti suomalainen keksintö kohdella ihmistä puolikkaana, jonka vasta puoliso tekee kokonaiseksi, kun taas esim. ranskalaiset Sartre ja Camus kirjoittivat jokaisen yksilön olevan kokonainen ihminen ajattelijana ja vastuussa teoistaan myös juutalaisten kohtelussa. Ihmisen ajattelu kun tapahtuu korvien eikä jalkojen välissä.

Käytännössä tuo näkyy etenkin demareissa, joissa vissiin ihan jokaisen näkyvään asemaan päässeen puolisovalinnalla on varmisteltu legendaarisen kieliajattelun erityisturvaa.

Onhan myös kutsuttu ihmispäitä meloneiksi ja omeniksi.

Tunnekieli vai halujen herra

Kordelinin säätiön palkitsemaa ”faktantarkastajaa” ihmeteltiiin kuka sellaisen sanan on keksinyt, kunnes näyttää häipyvän. ”Kokonaisturvalli...