10.5.2022

Ostia

Wikipediasta ei löytynyt suomenkielistä tekstiä Ostiasta, joten käänsin Googlen koneella pätkän englanninkielisestä. Latinan sana "ostia" tarkoittaa suomeksi "ovet", yksikössä "ostium" on "ovi", "os" on "suu", eli luulisi kauppamiehiä ostosten alkureitin kiinnostavan.

"Ostia Antica oli ollut muinaisen Rooman satamakaupunki, ja siihen viitataan usein kirjoituksissa Rooman tasavallan ja Rooman valtakunnan ajalta. Kristillisille jälkeläisille Ostia Antica oli erityisen tärkeä Pyhän Monican (pyhän Augustinuksen äidin) kuolinpaikkana vuonna 387 Rooman hiippakunnan omakotitalossa hänen matkallaan takaisin Afrikkaan sen jälkeen, kun Augustinus kääntyi kristinuskoon.

1800-luvun italialaisessa nationalismissa tärkeä kannanotto oli Rooman menneisyyden loiston kunnioittaminen, joka ilmeni haluna elvyttää tai luoda uudelleen erilaisia ​​antiikin Roomaan liittyviä paikkoja ja instituutioita. Vuonna 1871 Rooman kaupungista tuli uuden Italian kuningaskunnan pääkaupunki. Ostian virkistys oli ilmeinen lisäaskel.

Ostian moderni kaupunginosa perustettiin vuonna 1884 lähellä Ostia Antican jäänteitä. Tämä oli mahdollista malariahyttysten saastuttaman läheisen suon kunnostamisen jälkeen. Ensimmäiset asukkaat olivat talonpoikia, jotka tulivat Ravennasta, Romagnasta. Vuonna 1924 avatun urbaanin Roma–Ostia-rautatien ansiosta uudesta kylästä tuli pian roomalaisten suosikki merenrantakohde, ja monet jugendtalot rakennettiin rannalle.

Uusi kylä yhdistettiin Rooman keskustaan ​​uuden Via Ostiensen kautta, joka avattiin vuonna 1907. Fasistisen kauden aikana hallitus laajensi naapurustoa massiivisesti, ja se sai lopullisen arkkitehtonisen luonteensa Stile Littorion monien uusien rakennusten ansiosta. Tänä aikana rakennettiin uusi infrastruktuuri, kuten toinen tie Roomaan (Via del Mare'), kävelykatu ja vesilentokenttä.

Toisen maailmansodan jälkeen merenrantaan rakennettiin monia uimapaikkoja, ja Ostia koki turistibuumin. Uusi Cristoforo Colombo Avenue yhdisti Ostian EUR-alueeseen Roomassa. Meren saastuminen, joka tuli ilmi 1970-luvulla, alensi Ostian suosiota merilomakohteena.

Leonardo da Vinci -lentokentän rakentaminen Fiumicinoon vuonna 1956 teki Ostiasta houkuttelevan alueen lentokenttä- ja lentoyhtiöiden työntekijöille. Italialainen intellektuelli, elokuvaohjaaja ja runoilija Pier Paolo Pasolini murhattiin lähellä vesilentopaikkaa 2. marraskuuta 1975. Vuonna 1976 Ostiasta tuli osa Rooman kunnan X Municipiota. Nykyään kaupungin laajenemisen vuoksi vain Castelfusanon puisto erottaa Ostian muista Rooman kaupunginosista."

Faktantarkastajien jäljillä

Herätys nukkuville on tullut! Suomi on sivistystä jossa miesihmisiä pidetään hengissä kun sotaa pukkaa pysyvä tilaus liikuttaa kansaa täyttä...