4.3.2022

Siitä mitä suomenkansa onkin aina ollut

Kysymykseen miksi sodat, kuten Eurooppaa hirmuisesti raadelleet Saksan ja Ranskan kesken, ovat käyneet mahdottomiksi EU:n jäsenvaltioiden kesken, on parhaan vastauksen tarjonnut tunnettu toisinajattelija Vaclav Havel.

Havelin mielestä rauhan toteutuminen on tullut mahdolliseksi valtiouskontojen aseman hiljalleen hiipuessa Euroopassa. Onhan EU aivan uudenlainen maallinen hallintomuoto kuninkaiden ja kirkon vuosisataisten sotakausien jälkeen. Ei sota syty ilman uskontoa.

Se että meidän evankelilais- luterilaisen kirkon korkeat edustajat käyvät Brysselissä valvomassa omien MEPien tekemisiä, on ihan oma sisäpoliittinen juttu, eihän EU:ssa ole kirkollisia valiokuntia eikä osastoja.

Mikä sitten pitää EU:ta koossa kun ei kerran uskonto? Se kestää, mikä oli olemassa jo ennen uskonnon saapumista, eli paikallinen äidinkieli, meikäläisten mailla suomenkieli ja rannikkoseuduilla ruotsi. Siten yksilön identiteetti määrittyy syntymän kautta, paitsi kouluja käyneen suomalaisen päässä kaikki on mennyt ihanasti sekaisin.

Otettaisiin mallia Virosta jossa riikikogu (eduskunta) valitsee presidentin, ettei luultaisi vain yhden voivan ajatella ulkomaita. Samaan syssyyn voitaisiin muuttua omakieliseksi, kuten Virokin on virallisesti vironkielinen NATO-maa.

Kansanedustajat joutuisivat pohtimaan omaa turvallisuutta uudesta lähtökohdasta, onhan vapaasti pellon pientareella asteleva talonpoika omakielinen, kuten tiedämme historiallisesti myös Ruotsista. Naiset tulevat perässä, eikä sitä pysty estämään mikään.

"Ei voi olla yhdessä maassa yhdenlaisia ihmisoikeuksia ja toisessa toisenlaisia” - Olof Palme

”Ihmisoikeudet ovat universaaleja” - Barack Obama

Venäjä, Venäjä, Venäjä. Avaa mikä media tahansa, Suomi on sotatilassa#!

Venäjä on vaikuttanut niin paljon kohtaloihimme, että on suorastaan ihme että olemme ylipäätään olemassa, jotenkin näin pääteltiin presidentti Mauno Koiviston kirjasta ”Venäjän idea”. Häntä tituleerattiin valtiofilosofiksi.

Nyttemmin on ymmärretty sotien jälkeisen ajattelun kehityksen Italiasta alkaen romuttaneen valtiofilosofiat jokaisen yksilön paljastuttua filosofiksi kukin omalla tavallaan. 

Italian vanhojen kaupunkivaltioiden perinteet ovat ohjanneet Eurooppaa rauhan tielle sen jälkeen kun yksi-isäisen läntisen ajattelun kaksi velipoikaa - kristityt ja juutalaiset- olivat joutuneet ankaraan perimyssotaan ääripisteenään holocaust.

Ehkä meidänkin pitäisi valita koomikko presidentiksi? Näköjään on onnistuttu karkeasti pilailemaan naapurin kustannuksella, kuten aamun italialainen lehti kertoo:

”Minun on puhuttava Putinin kanssa, koska se on ainoa tapa lopettaa tämä sota”, sanoi Ukrainan presidentti ja vakuutti itselleen olevansa ”avoin” ja ”valmis käsittelemään kaikki asiat”. ”Istu kanssani neuvottelemaan, mutta ei 30 metrin päähän”, oli Venäjän johtajalle osoitettu vetoomus, joka muistutti Putinin tapaamisista Macronin ja Scholzin kanssa entisen koomikon provokatiivisella välähdyksellä. ”En pure. Mitä sinä pelkäät?” lisäsi Ukrainan presidentti.”

- Mutta toisaalta, eivätkö nykyisen suhteet entiseen puolueeseensa ja kulloiseenkin pääministeriin olekin olleet lähinnä tv:n Kummeli-tasoa?

- Perussuomalaiset saivat johtoonsa yliopistolta "Riikan joka ei anna purra".

Koko ajan oppii uutta menneestäkin

Faktantarkastaja tiedottaa tänään Tytti Yli-Viikarin hakevan työtä Vaasasta. Hänet erotettiin valtion virasta johon eduskunta yleisistunnoss...