25.8.2021

Kenraalitason ajattelua vuodesta toiseen

Politiikan hulluna vuotena 1991 tunnettu tsekkitoisinajattelija Vaclav Havel kävi Suomessa presidentti Koiviston pyynnöstä selventämässä ajatteluaan epäiltyään presidentille jossakin eurooppalaisessa yhteydessä etteivät suomalaiset oikein ymmärrä mitä on tapahtumassa. Havel antoi lehdistölle yhden lausunnon jonka vain paperinen Uusi Suomi julkaisi ennen kuihtumistaan pois. Helsingin Sanomat, Aatos Erkon `rautanyrkki´ kartanoherrojen ja Venäjän välissä, oli kokenut Uuden Suomen vihollisekseen.

Havel  piti EU:ta historian vakavimmin otettavana rauhanliikkeenä joka on kuninkaiden ja kirkon monisatavuotisen sotaliiton jälkeen syntynyt uudenlainen, maallinen hallintomuoto.

Vaclav Havel kirjoittaa Carl Bildtin kirjahyllyssään säilyttämässä kirjassa: 

"Valtio, joka ei epäröi valehdella omille ihmisilleen, on haluton olemaan valehtelematta muille valtioille. Kaikesta tästä seuraa, että ihmisoikeuksien kunnioittaminen on todellisen rauhan olennainen edellytys ja ainoa todellinen tae siitä. Kansalaisten ja kansakuntien luonnollisten oikeuksien tukahduttaminenei ei turvaa rauhaa, vaan uhkaa sitä. Kestävä rauha ja aseistariisunta voidaan saavuttaa vain vapaiden miesten toimesta. "

Näin hänen voisi kuvitella tänään jatkavan: – Rakastan kulttuurien paikallisuutta. Jos sinusta tuntuu, että olen subjektiivinen paikkakuntahullu, olet oikeassa. Olen lähes kritiikitön, mitä maakuntiin tulee. Firenzeläiset ajattelevat itsestään noin, samoin venetsialaiset omasta kulttuuristaan jne. kaikki vasta sitten italialaisia.

Havel joutui itse katkerasti nielemään opetuksensa slovakkien erotessa Tsekkoslovakista. Syntyi uudet valtiot Tsekin tasavalta ja Slovakia. 

Annika Saarikko toi viikolla julkisuuteen talouselämän huipulta valtiovarainministerille esitetyn huolen mielenterveyspalvelujen riittävyydestä maailman onnellisimman maan pohjamudissa.

Kesärannan kotkanpesäsaunasta kotiuduttuaan Saarikko käynnistää uudelleen puoluekaadereille tukevasti-turpeessa-koulutuksen jota Juha Sipilän aikana kutsuttiin Vaikuttajakiihdyttämöksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Bonnierin ristin ritarit

Kahden totalitarismin välienselvittelyn tuloksena on läntinen ajattelu päässyt irti ns. tekstin kahleista - kaikki mitä voidaan sanoa, vo...