16.3.2021

Vapaa ihminen

Kulttuurihegemoniasta vapaata nykyistä Italiaa tai perinteikästä Ruotsia:

Onko ihminen vapaa, jos yhä uudestaan vannoo olevansa vapaa? 

Professori  Timo Airaksinen vastaa, että

"elämän tarkoitus on tulla sellaiseksi kuin on, eli toteuttaa itseään. Tulla ulkoisesti samanlaiseksi kuin on sisäisesti. Se on aika hyvä ohje. Tule sellaiseksi kuin olet – ei, tule sellaiseksi kuin haluat olla, koska se on järjetön ohje".

Etsiessään holocaustin tuhkasta ajatuksia ja arvoja, jotka yltävät yli sen minkä paras ja ihailluinkin suurmies voi tarjota, rehelliset sielut löysivät uskonnon petettyä yhteisenä arvona kestäväksi pohjaksi paikallisen äidinkielen. Se on kieli joka säilyy niin kauan kun äiti lepertelee vauvalleen kuten on itse omaksunut omalta äidiltään. Näin selittyy esim. savonmurteen ja ruotsinkielen uskomaton sitkeys omina paikallispiirteinään läpi vuosituhanten.

Kuopiossa kasvanut Erja Yläjärvi alkaa toimittaa HBL- lehteä ruotsinkielellä. Voisiko siinä nähdä piirteitä ns. kulttuurihegemoniasta, ja jos voi, niin voisiko se pitemmän päälle johtaa omakielisen kulttuurin hiljaiseen näivettymiseen elävältä? Ainakin juutalaiset pitäisivät meteliä jos heitä Suomessa olisi julkisuudessa muitakin kuin yksi suomenpankkilainen eduskunnan eturivissä mäkättämässä maalaisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tunnekieli vai halujen herra

Kordelinin säätiön palkitsemaa ”faktantarkastajaa” ihmeteltiiin kuka sellaisen sanan on keksinyt, kunnes näyttää häipyvän. ”Kokonaisturvalli...