4.12.2020

Kansa on Ruhtinas

Petteri Orpo ansaitsee Ajattelijan palvelijan arvonimen, kuten myös Krista Kiuru ja Annika Saarikko. Sen sijaan Ajattelijan senioripalvelijana voi toimia kerrallaan vain yksi, itseoikeutetusti nyt Matti Vanhanen, aiemmin Juha Sipilä sekä jaetusti Paavo Lipponen ja Erkki Tuomioja.

Eräänä iltana tv:ssä nähdyssä USA:n mafiaa käsitelleessä jenkkidokumentissa “omertan” sanottiin olevan yhtä kuin “pitää mölyt mahassa”.

Italialaisen kulttuurihegemonia-analyysin kehittäjä Antonio Gramscin teksteissä kehotettiin sotien jälkeen löytämään kansan perinteisestä kielestä kuhunkin tarpeeseen sopiva ilmaisu. Sellainen kyllä löytyy, kaikkea on ollut ennenkin.

"Gramsci hahmotteli uudenlaista marxilaisuuden teoriaa ja toimintaperiatteita, jotka erosivat jyrkästi ajan hallitsevasta stalinistisesta ideologiasta. Gramsci korosti, että demokratia ja kansalaisvapaudet ovat arvoja, joita ei tule loukata vallankumouksenkaan oloissa. Hän myös vaati taiteilijoiden ja tiedemiesten rajoittamatonta luomisvapautta. Itseään Gramsci piti machiavellilaisena: ”Kansa on Ruhtinas.” (Wikipedia)

"Modernissa yhteiskunnassa hegemonia, yhteiskunnallinen johtajuus, täytyy luoda ja voittaa monilla eri alueilla. Hegemonian käsite tarkoittaa poliittisen johtamisen ja vaikuttamisen tapoja, joilla ryhmät pyrkivät tekemään omasta ideologiastaan yhteiskunnan yleisen ideologian. Hegemonian muodostamiseen tai valtaamiseen tarvitaan legitimiteetin hankintaa, poliittista indoktrinaatiota sekä kykyä yhdistää eri poliittisten ryhmien keskenään ristiriitaiset intressit yhteisymmärrystä ja kompromissitarvetta painottaen uudenlaiseksi kokonaisuudeksi."

Tarja Halosen ja Jyrki Kataisen hallinnoiman Sitran vaikuttajaviestinnän työsarkaa. Ajattelijan palvelijoita hekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaalikuumeen nostatusta

EU-aikana kansojen omakielisestä ylärakenteesta on tullut Vatikaanin ulkopuolisen Italian johdolla vallitseva ”keveys” paitsi täällä missä h...