8.10.2020

Sotien taakka ja veren paino

Milan Kundera on kirjoittanut byrokraattien kumarrelleen dokumenteille kommunistisessa Tsekkoslovakiassa.  Niillä oli maaginen teho. Dokumenttia saattoi hypistellä näpeissä, marginaalin merkinnöistä saattoi päätellä kuka muu oli sen nähnyt, dokumentista saattoi ottaa kopioita, sen näkemisestä saattoi joutua vastuuseen.

Luulen ”vanhan koulun kasvattina” kirjoittamillani kolmella perinteisen näköisellä kirjalla olleen enemmän tehoa kuin US-kommenteilla, vaikka ei sitä vielä helposti uskoisi.
Tuntuukin, ettei blogikirjoittelu pysty ohittamaan mustilla kirjaimilla valkoiselle paperille painettua tekstiä muutoksen välineenä. Blogeilusta on kehittynyt eräänlainen strategisen johtamisen väline viemään huomio harhapoluille.

Nopeus, läpinäkyvyys ja keveys ovat modernin kirjallisuuden trendejä, kuten myös vaikuttajaviestinnän, sen nostaessa ylös kalevalaisia koruja vaatehenkareissa.

Tunnekieli vai halujen herra

Kordelinin säätiön palkitsemaa ”faktantarkastajaa” ihmeteltiiin kuka sellaisen sanan on keksinyt, kunnes näyttää häipyvän. ”Kokonaisturvalli...