21.9.2019

Korneista mielleyhtymistä älyn aateliin

Nykyranskalainen sanoo vallan ilmenevän kielessä, diskursseissa, ihmisten arkipäivän puheissa ja askareissa, tunnelmissa ja unelmissa.

Arkkipiispa John Vikström varoitteli aikoinaan suomalaisia hullaantumasta ranskalaiseen, koska sieltä on hyvän ohella myös moni paha lähtöisin, revoluutiot sun muut valistuksen veljeys, vapaus ja tasa-arvo ihanteet joiden myötä aateli on menettänyt erioikeutensa, paitsi vääräleukojen mukaan kielellisen eriytyisyytensä näillä main.

Mennessään suuryritysmaailmaan Björn Wahlroos sai kodikseen Armfeltin aateliskartanon Halikossa. Maan hopeaseppien sanottiin olevan silloin kiiinni Halikossa. Nyt Wahlroos on eläköitynyt pysyvästi Tukholmaan eivätkä kaikesta päätellen lapsetkaan viihdy kartanolla vaan ovat asettuneet Englantiin kuten myös myhäilevän Tarja Halosen  Anna-tytär, lapsi maailman onnellisimmasta maasta.
Paljon kärsimään joutuneen äidin onnea nähdä lapsensa pelastuvan jo täällä maan päällä.

Niin kornilta vertaukselta kuin saattaakin kuulostaa Hitler pyrki lahjoittamaan Puolasta valloittamiaan kartanoita kenraaleilleen sementoidakseen läntisen valloitusretken laajennustulokset idässä pysyviksi, mutta ainakaan kenraali Guderian ei lahjoitusta ottanut vastaan.

Nyttemmin kansainvälisyys kiinnostaa rajojansa rikkovia, uusia maailmoja suunnittelevia nuoria ilman imperialistisia taka-ajatuksia, joten Google laajentaa Suomessa kunnioittaen paikalliskulttuurien elinvoimaa.

Tunnekieli vai halujen herra

Kordelinin säätiön palkitsemaa ”faktantarkastajaa” ihmeteltiiin kuka sellaisen sanan on keksinyt, kunnes näyttää häipyvän. ”Kokonaisturvalli...