5.8.2008

Keskustelua keskustassa

Kesäisiä budjettineuvotteluja käydään armeijan tiloissa, ikäänkuin osoituksena muuttumattomuudesta, johon myös pääministeri Vanhanen kiinnitti huomiota Aasian tsunamin aikoihin todetessaan ilahtuneena, että sota-ajoilta peräisin oleva virkamieskeskeinen kriisiajan hallinto on joka hetki valmiina toimintaan.

Tiedä sitten oliko Paavo Lipposen vallankahvaan pääsyn aikoihin ilmassa muutospaineita, koska hän uhkasi, että ellei isäntien uho lopu, niin nahkurin orsilla tavataan!

Pysähtyneisyys näkyy ehkä selvimmin YLE:n ohjelmistoissa. Ajellessani äakettäin Itä-Suomessa kuuluivat autoradiosta kaikkialla virheettömimpänä YLE:n ruotsinkieliset kanavat.

Mutta ehkä suomenkielisen tietämyksen vallankumous ei tulekaan tällä kerralla kirjallisena vaan kuvallisena ilmaisuna?

Ainakin siltä on tuntunut seuratessani muutaman sukulaiseni ilmeitä kun he suomalaisen kansanihmisen silmin tapittavat mykistyneenä uuden tv:ni teräväpiirtokuvaa Kalifornian rannikon kauneudesta tai Yellowstonen kansallispuistosta, ikäänkuin flamingot ja karhut olisivatkin sisällä huoneessani.

Kauneutta on siis muuallakin kuin Suomessa vaikka topeliaaninen kansakoulumme muuta väittäisikin. Kansallinen "natsionalistisen" ylevä maisemakäsitys Kolista ja Hattelmalanharjuista on nyt helisemässä.

YLE:n käynnistellessä ensimmäisiä hd- lähetyksiänsä Pekingin kisoista Ruotsin SVT on jo kauan lähettänyt ohjelmaa hd-laatuisena joka päivä ja tarjonta kasvaa jatkuvasti.

Lopulta järki voittaa, pienikin, kuten Lipponen yrittää uudessa kirjassaan osoittaa. Suomessa on hyvä olla herrana, mutta herraksi on vaikea päästä. Se näyttää yhä olevan eräänlainen kutsumistehtävä; päästä "sattumalta" valitsemaan muita.

Haluaisin ymmärtää, että sinäkin Helena kaipaat lisää läpinäkyvyyttä, yksilön ainutkertaisen ihmisarvon myöntämistä ja yksilöllisen kehityksen roolia ihmisluonteen tuntemisessa. Ehkä sinäkin uskaltaisit pitää kuoleman, so. pelottelun, "asiantuntijat" muualla kuin poliittisen johdon läheisimpinä neuvonantajina?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miten kirjoittaa?

Ernest Hemingway  oli itse asiassa vakuuttunut siitä, että teoksen rakenteen perusperiaate oli "näytä, älä kerro", jossa kirjoitta...