18.6.2005

I have a dream: eteenpäin edistyksen tiellä

Pitäisikö EU:n hädänhetkellä vetää hieman henkeä ja palauttaa mieliin mistä historian vakavimmin otettava rauhanliike, kuten Vaclav Havel on EU:ta nimittänyt, sai alkunsa?

Uuden ajattelun perusteet löytyvät syvemmältä kuin hiili- ja teräsyhteisön perustamisesta. Ne syntyivät holocaustin raunioilta. Läntinen ajattelu,meidän mielestämme kaikkein kehittynein ajattelu, oli pudonnut takaisiin nollapisteeseen.
 
Ideologia oli noussut ihmisen yläpuolelle, niin idässä kuin lännessäkin. Ns. pyhien tekstien ennustukset "olipa Israelin kansa lukuisa kuin merenrannan hiekka, siitä pelastuu vain rippeet. Äkkiä ja lopullisesti Herra on toteuttava sanansa maan päällä" oli pantu täytäntöön.

Holocaustin tuhkasta alettiin purkaa auktoriteetin valtaa ihmisten mielissä. "Taivaan mittakaava" korvattiin "ihmisen mittakaavaalla", ensin Etelä-Euroopassa ja laajentuen vähitellen pohjoisen perukoille ulottuen nyt entiseen Itä-Eurooppaan saakka. Euroopasta on tulossa se mitä sen pitääkin olla: ihmisen näköinen manner.

Jos kehityksessä voidaan joitakin yhteisiä piirteitä havaita, niin on ainakin purettu monenlaisia ajattelua pakottavia rakenteita; on kevennetty "historian kasaamaa kuonakuormaa", kuten italialainen kirjailija Italo Calvino vaati. Mitä kevyemmät ideologiset rakenteet kansalaisilla on yläpuolellaan sitä tyytyväisempiä he ovat elämäänsä.

Koska ylhäältä päin ei enää löydy vastauksia, ei ole olemassa muuta mahdollísuutta kuin rakentaa ihmisten yhteisöjä ihmisten ehdoilla. Päätökset on tehtävä niin lähellä kansalaisia kuin se on mahdollista. Pitää siis syventää läheisyysperiaatetta, yhtä EU:n peruspilareista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nopeus ja keveys. Historian taakkaa kevennettävä kansan hartioilta,

  - Välineellistettyä massamuuttoa, ideoita Kordelinin Säätiön sylttytehtaasta:  Faktantarkastajat, vaikuttajaviestintä, Sanna josta ei kirj...