20.2.2005

Voimapaperista itsetuntoa?

Professori Marjatta Hietala perää suomalaisilta itsetuntoa.

http://www.turunsanomat.fi/verkkolehti/?ts=1,4:2:0:0,4:2:1:1:2005-02-20,4:284906,1:0:0:0:0:
Yksi keino lisätä itseluottamusta olisi Hietalan mielestä tarjota uusia malleja ja esikuvia. Hän on vakuuttunut siitä, että nuoriso tarvitsi muitakin samaistumiskohteita kuin popmusiikin edustajat.

Hietala otti esimerkin Italiasta. Italiassa ei esikuvia puutu, ja siellä nostetaan esiin ne italialaiset kotimaassa ja ulkomailla, jotka ovat saaneet jotain merkittävää aikaa. Hän muistutti, että Italiassa neroja palvotaan ja mielipidejohtajia ihaillaan; Italiassa jokaisen koululaisen oletetaan tietävän kirjallisuuden ja kuvaamataiteen merkkimiehet ja -naiset. - Kansakunnan pääoma käsittää kansakunnan rakentajat laajalla skaalalla, olivatpa he muotitaiteilijoita tai kirjailijoita, asuivatpa he Italiassa tai Italian ulkopuolella.

Niinpä niin, miksi meillä ei ole nuorison rakastamia moderneja kirjailijoita, kuten Italo Calvino, jonka useimmat italialaiset koululaiset mainitsevat suosikikseen?

Huippusuosittuja urheilijoita toki löytyy, mutta heidänkin inhimillisiä hairahduksiaan mediassa paisutellaan. Kelpaisiko Nico Rosberg, jonka Reenpää-suvun Seura nosti 2000-luvun euronuorison johtavaksi idolliksi? Nicohan ei edes puhu suomea, mutta onhan hänellä Suomen passi -ja runoilihan toisaalta jo Majakovski NL:n syntyrunossaan uuden ihmisen "voimapaperista", neuvostopassista, jonka edessä rajamiehet pokkuroivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miten kirjoittaa?

Ernest Hemingway  oli itse asiassa vakuuttunut siitä, että teoksen rakenteen perusperiaate oli "näytä, älä kerro", jossa kirjoitta...