11.5.2023

Vapaus on ilmava sana

Yhtenäiskulttuurilla tarkoitetaan samaa asiaa kuin läntisen ajattelun kehitykseen kauan vaikuttanut kulttuurihegemonia, jonka kriitikiksi italialainen  Antonio Gramsci kutsui ennen sotia vanhojen ajattelijoiden luutorneja hajottanutta ”jokainen on filosofi” päätelmäänsä. Sen voima puolestaan näkyy nuorison Eurovision hömpässä yli maapallon.

Vähänkään vasemmistolaisesti, edes joskus, ajatelleet käyvät vappuna viemässä kukkasen muistona 1918 haudoille jonne olivat hukanneet ”vapaus” -sanan. Sen koommin suomenkielen ilmavuudesta ei olekaan kuultu, saati tekstin keveydestä, vaikka kirjoitettu ajattelu on syrjäisemmätkin Suomen sopukat tavoittaneen vapauden, pikemmin kuin Pelastajan, sanomana himmentänyt sotaisan yhtenäiskulttuurin raskasta loistoa.

Käydessäni helmikuussa Roomassa vaihdoin kielenharrastajana kännykän kieleksi italian. Nyt sieltä tulee ilmaiseksi FB- ajatelmia, tällainen tänään: - me jokainen kävelemme pimeydessä ja jokaisen pitää oppia sytyttämään oma valonsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sovitus ja pelastus

Vanhurskauttamisopin, tuon "supersyndrooman" taitajat ovat omineet Mikael Pentikäisen asiamiehekseen. Hän kommentoi ”kovat piipuss...