23.6.2022

Syvää omakielisyyttä

”Keskisarjalainen” voisi terminä korvata ”boomerin”, joka ei ole jäänyt elämään suomenkielisen puheessa, tuputuksesta huolimatta.

Italialaiset kulttuurihegemoniakriitikot kehottivatkin löytämään kansan omasta kielestä ilmaisuja historian taakan leimaamien sanojen sijaan; ”jumalan” voisi tänään korvata Suomessa sanoilla ”maalainenkaan ei enää vaikene seurakunnassa".

Kaksikielisen yliopiston keskisarjalaisuuden voisi ajatella tarkoitetun lehtikuvassa voimakkaasti leimatulle maalaiselle tai tamperelaiselle nuorelle naiselle, joilta ei juurikaan omaperäistä oivallusta odoteta. Miksei myös valtion kamreereille, elleivät sitten keksineetkin Helsingin henkeä.

Koska Venäjä hyökkäsi patriarkka Kirillin opeilla Ukrainaan pelastamaan venäjänkielisiä, niin miksi Suomi ei voisi hyökätä Ruotsiin estämään hiljaista kansanmurhaa opettamalla suomenkieliset vaikenemaan seurakunnassa kummitustarinoita kuuntelemalla? Jenkkiaseita on ainakin hankittu vaikka huru mykky.

Vaalihuumeen nostatusta

EU-aikana kansojen omakielisestä ylärakenteesta on tullut Vatikaanin ulkopuolisen Italian johdolla vallitseva ”keveys” paitsi täällä missä h...