5.2.2022

Kysymys on kielestä ja ihmisarvosta

Jouni Snellmanin US-blogissa otin kantaa Putinin politiikkaan:

19.12.2021 

Latvian väestöstä noin 30% on venäjänkielisiä. Kukaties Putin vaatimalla Kuuta taivaalta pyrkiikin toteuttamaan Jörn Donnerin ideaa myöntää venäjänkielelle suunnilleen samanlainen asema Baltian maissa kuin ruotsinkielellä on Suomessa. Hän kävi paikanpäällä Tallinnassa esittelemässä ajatustaan Viron kielikysymyksien ratkaisuksi, mutta nämä valitsivatkin Lennart Meren tien: Viro on ”paikka” jossa vironkieli on turvassa, Venäjä on paikka jossa venäjänkieli on turvassa, Ruotsi on paikka jossa ruotsinkieli on turvassa, jne. Jos ei kelpaa aina voi äänestää jaloillaan.

Kv-lehdissä on jonkin verran esitelty Putinin huolta venäjänkielisiä ex- NL maissa uhkaavasta kansanmurhasta. HS esittelee mieluummin Mika Ihamuotilaa ylistämässä rautanyrkkien kaksikielisyyttä, ja jos ei kelpaa niin turpa kiinni ja lisää valtionrahaa mielenterveystyöhön.

Luulen olevani oikeilla jäljillä sikäli että Putin hakee tukea kielipolitiikalleen USA:sta jääräpäisten balttien edessä. Jopa Trump ehti hämmästyttää ymmärtämällä Krimin venäjänkielisiä varsin pitkälle kunnes baltit ym. NATO- kumppanit painoivat jarrua.

Newsweekin jutusta voisi päätellä Putinin vaativan USA:a pakottamaan Kiovan järjestämään Donetskin ja Luhanskin venäjänkielisten aluehallinnot kuten Minskin sopimuksessa on määritelty.

Miten kaikki näyttääkin jälkeen päin selvältä, sanoi Paasikivi

Omistaja vaihtoi pääministeriksi kauniin Sanna Marinin presidenttiehdokkana pidetyn Antti Rinteen tilalle. Oli epäilys vielä kauniimman mosk...