6.1.2021

Ajattele eteenpäin

Parivuosituhantisen yksi-isäisen läntisen ajattelun kaksi veljestä – kristityt ja juutalaiset- joutuivat ankaraan perimyssotaan ääripisteenään holocaust. Eurooppalainen ajattelu meni uusiksi. Pablo Picasson Guernica kuvaa sodan mielettömyyttä yhdellä silmäyksellä omaksuttavasti. Kirjojakin löytyy eri puolilta maailmaa haastamaan Pohjolan kyläpahasen sotakuplassa uhittelun.

Venäjän puolustusministeriö on perustanut Pietariin sisäoppilaitoksen, kuplan jossa tytöistä koulitaan sivistyneitä, mutta perinteisiä naisia, "tulevia äitejä ja liedenvaltiattaria". (HS)

- HS listasi viisi politiikan sallittua puheenaihetta vuonna 2020

- Jokainen on ajattelija vs. Yksi isoveli palkitsee halujen näytöstä. Kiehnäävä ulkopolitiikka.Mitä pahaa siinä on, että halutaan pitää hauskaa? Ei kai se ole väärin.

- Presidentti Sauli Niinistön mielestä olisi hyväksi jos kunnianloukkausoikeudenkäyntejä käytäisiin useammin, uutisoi Keskisuomalainen, jonka päätoimittaja Pekka Mervolan isä on toiminut pappina Sonkajärvellä, kuinkas muuten.

-------
Viime sotien jälkeiset läntisen ajattelun suuret kehittäjät, mm. Italo Calvino, kokivat keveyttä ja elämäniloa "apinan pudotessa selästä" veren painon, historian taakan ja sotien perinnön väistyessä. Sitä ennen piti olla nopea, läpinäkyvä ja lujasti puolustaa ihmisen hyvää, eikä yksin vastustaa pahaa.
Italiassa jokaisen koululaisen oletetaan tietävän maansa kirjallisuuden ja kuvaamataiteen merkkimiehet ja -naiset. - Kansakunnan pääoma käsittää kansakunnan rakentajat laajalla skaalalla, olivatpa he muotitaiteilijoita tai kirjailijoita, asuivatpa he Italiassa tai Italian ulkopuolella.

Niinpä niin, miksi meillä ei ole nuorison rakastamia moderneja kirjailijoita, kuten Italo Calvino, jonka useimmat italialaiset koululaiset mainitsevat suosikikseen?

Tunnekieli vai halujen herra

Kordelinin säätiön palkitsemaa ”faktantarkastajaa” ihmeteltiiin kuka sellaisen sanan on keksinyt, kunnes näyttää häipyvän. ”Kokonaisturvalli...