23.11.2009

Mitä enemmän koulutettu, sitä vähemmän kriittinen


Jaakko Lyytinen  pohtii HS-kolumissaan suomalaista herraluonnetta peilaten Pekka Herliniä ja Urho Kekkosta Machiavelliin.

Mutta onneksi Machiavelli menee vihdoin roskiin myös täällä. Mannermaiset ajattelijat havaitsivat hänet kaikkien diktaattoreiden oppi-isäksi jo kauan sitten.

Sen sijaan meillä kaikki on historiaa, tai paremminkin menneisyyden hallintaa kuten politiikan tohtorit sanovat, olipa sitten äänessä Erkki Tuomioja, Alexander Stubb, Björn Wahlroos, Seppo Kääriäinen, Olli Rehn, Alpo Rusi, Paavo tai Raimo Väyrynen, Teija Tiilikainen, Lasse Lehtinen jne.

Hieman yllättäen Risto E J Penttilä poikkeaa blogikirjoituksessaan  (18.11.09) tohtorien valtavirrasta:

Vain harva sveitsiläinen tietää, kuka on maan presidentti tai ulkoministeri. Pääasia on, että asiat hoituvat eikä hallitus liikaa puutu ihmisten tai kantonien elämään. Eurooppa näyttää seuraavan Sveitsin viitoittamalla tiellä. Tänään todennäköisesti paljastuu, että presidentiksi tulee joku harvan tuntema belgialainen, hollantilainen tai suomalainen. Kyllä kai se näinkin menee,

Sen sijaan tohtori Esko Antola on jo useaan otteeseen ehtinyt vaatimaan Olli Rehnille painavaa salkkua yrittämättäkään perustella miksi se olisi juuri Rehnille saati pienelle Suomelle tarpeen, ellemme sitten halua olla machiavellistejä?

Enemmistöön kuuluvat muodostavat pelkällä olemassaolollaan uhan vähemmistöön kuuluville  - siinäpä suomalaisen älymystön sisä- ja ulkopoliittinen probleemi.

Sitä sopisi pohtia myös Elinvoiman lähteet  seminaarissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Politiikassa viimeisen sanan sanoo pappi, vai Sixten Korkman?

Petteri Orpon hallituksen työssä Timo Soinin unelma alkaa toteutua: kristittyjen turvasatama rakenteilla.Valituista valituimpien Suomi. Siks...