22.4.2009

Lisää intellektuelleille


Kemppinen: Olin ajatellut lähettää Lipposelle ja Tuomiojalle ja miksei Halosellekin sellaisia terveisiä, että tämä Enquistin uusi kirja on myös tutkielma siitä, miten sovittaa yhteen sosialidemokratia ja totuus.

Jos sopii, ehdottaisin kysyttäväksi kenen yllyttämänä eduskunta on takonut ympärilleen älyllisen teräspannan: Suomen Pankki, YLE, Ulkopoliittinen instituutti, Sitra, ja kenties erikoisimpana Eduskuntatutkimuksen keskus (EK).

Voisi myös udella kutsuiko puhemies Niinistö muumipapan menneellä viikolla pysäyttämään eduskunnan kellot vai mikä Ahtisaaren pitämän luennon idea oli?

Kokemuksesta tiedän, että vastausta voi odottaa lukevansa vuosien päästä, ja silloinkin rivien välistä.

20.4.2009

Lähinnä intellektuelleille


Nyt kun puhemies Niinistö on käyttänyt muumipappaa eduskunnassa pysäyttämässä kellot ja toisaalta maalaisten puolue on tukevasti turpeeseensitomistieteiden maistereitten johdossa, sopinee muutama sananen Turun yliopiston yhteyteen vuonna 2002 perustetusta Eduskuntatutkimuksen Keskuksesta.

EK:n huippututkija Henna Virkkunen vaikutti telkkarissa niin tavattoman kiltin ja ahkeran oloiselta, että joku looginen selitys hänen ministeriydelle pitää löytyä. Niinpä surffasin sinne ja tänne ja sieltähän se pulpahti pian esille: lisensiaattitutkimus -välkkäri työn alla- ministerien kohueroista "Ministeri saa syyttää vain itseään" - siis oikeasta aiheesta tähän aikaan ja paikkaan.

Lähetin päiväkirjani mukaan kulttuuriministeri Claes Anderssonille 9.10.1996 apuraha-anomuksen, jonka sisällön ydin meni suunnilleen näin:

Tutkitaanko suomalaisissa yliopistoissa eliittejä kun kerran tutkitaan populismia, sen vastakohtaa? Italiassa on ainakin tutkittu ja paljon.

Läntisen sivilisaation historia on ketju, joka koostuu renkaista, jotka ovat syntyneet vapautusliikkeiden taistelujen tuloksista, kirjoitti fasismin vastaisessa taistelussa karaistunut Antonio Gramsci. Kukin emansipaatio on hyötynyt aikaisempien kokemuksista. Kamppailu on aina kohdistunut eliittien —jotka poikkeuksetta kutsuvat itseään vähemmistöiksi— harvainvaltaa ja etuoikeuksia vastaan.

Eliitit eroavat vähemmistöistä mm. siinä, että ne ovat varmoja oikeutuksestaan ja puhuvat spontaanisti kaikkien puolesta koska ”Jumala” on käskenyt heitä hoitamaan hallitustehtäviä sivistyksen eduksi. Tosipaikan tullen jumala kuitenkin yllättävän helposti hylätään, kun taas kaikkein vastahakoisimmin luovutaan maallisista etuoikeuksista; onhan mukava tietää saaneensa huomenlahjana kultareunan elämäänsä. Erityisasemiaan puolustaessaan eliitit pelkäävät että heitä alettaisiin kohdella samalla tavalla kuin he ovat itse aina kohdelleet muita.

EU:n hallinnon uudistamista tutkinut Martyn Oliver pitää filosofian historian kirjassaan Gramscia yhtenä 1900-luvun huomattavimmista yhteiskuntafilosofeista, koska hän on yksi niistä, joiden ajatukset ovat varsin pitkälti EU:n myötä toteutuneet.

Kiteytettynä filosofia ei ole enää korkeasti koulutettujen salatiedettä, vaan itseasiassa kuka hyvänsä voi kehittyä filosofiksi.

Varmuuden vuoksi lähetin 30.10.1996 kopion anomuksesta pääministeri Lipposelle. Sain julkisuudessa rivien välissä erittäin vihaista palautetta: meillä vähemmistöä ei pidä tulkita eliitiksi!


Ilkka Kanerva on verrannut HBL:ää ääri-islamistisiin kivittäjiin.

Huomaan kirjoittaneeni blogiini viime keväänä 28.3.2008:

Joskus HBL:n nettilehteä lukiessa on tuntunut siltä kuin olisin päässyt kurkistamaan Kanerva-affäärin sylttytehtaalle (ruots. tankesmedja, engl. think tank).

"Liian paljon paskaa pöydällä", huudahtaa Åbo Akademin professori Gustav Djupsund. Muutenkin aivan hurjia asenteita, ei ollenkaan tästä ihmisten maailmasta vaan totaliteettien yhteiskunnasta: "hänen käyttäytymisensä koskee kaikkia, hänhän on ministeri!" (Hans agerande angår alla, han är ju minister!)

Havaintoja

Ikäänkuin maata johdettaisiin Reserviupseerikoulun opeilla, Pekka Haavistoa alettiin ohjata hyvissä ajoin sivuraiteelle Helsingin pormestari...