10.6.2006

Muuttuva Mockba

Muodikkaista katunäkymistään päätellen Venäjä on yli sadan vuoden harharetken jälkeen yhä selvemmin saamassa takaisin läntisen sivistyksen tartuntaansa, voi HS:n päätoimittaja Reetta Meriläisen blogista lukea.
Mutta sehän ei ole ainutkertaista. Pietari Suuri rakensi 1700-luvun alussa Suomenlahden pohjukkaan Nevan kaupungin länsieurooppalaisia esikuvia, Venetsiaa ja Amsterdamia, matkien.
Taiteen suuret klassikot edustivat aikanaan korkeaa kristillispohjaista ajattelua. Dostojevski kirjoitti 1800-luvulla -aikana jolloin ihmisluonnetta tutkivia tieteitä ei ollut vielä keksittykään- niin älykästä psykologiaa että sitä yhä ihaillaan eri puolilla maailmaa.
Yhtä hyvin Dostojevski kuin monet muutkin suurimmista olivat Goethen ym. tavoin vannoituneita italialaisten ihailijoita. Samoin kuin Putin nyttemmin.
Italiassa ihminen näyttääkin parhaiten säilyttäneen alkuperäisen omaleimaisuutensa; sisäisen voimansa puolustaa henkilökohtaista vapauttaan ja muovata persoonaansa omilla valinnoillaan.
Miltä sitten suomalaisuus voi ulkopuolisen silmin näyttää ? "Jos minun pitäisi kuvata Suomea, kuvaisin ison jäävuoren, josta isot päät työntyvät ulos ja katsovat lapsellisin silmin maailmaa. Suomalaiset ovat yhä edelleen naiivin säädyllisiä, vaatimattomia ja herkkiä. Suomi on maa, jossa asuu maailman lapsuus."
-
Liettualainen toimittaja Laima Lavaste

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Politiikassa viimeisen sanan sanoo pappi, vai Sixten Korkman?

Petteri Orpon hallituksen työssä Timo Soinin unelma alkaa toteutua: kristittyjen turvasatama rakenteilla.Valituista valituimpien Suomi. Siks...