15.4.2006

Kömpipä kelmi päivänvaloon

Yhtiön hallituksen tärkein tehtävä on huomata milloin toimitusjohtaja on mennyt järjiltään
-tj. Björn Wahlroos Sampo-pankin yhtiökokouksessa Kulttuuritalolla 6.4.06

Erään ruotsalaisen historioitsijan mukaan totaalisen ajattelun mahdollisuus piilee siinä että ihmiset lokeroidaan, ja että he itse hyväksyvät sen.

Johtavien suomalaisten lehtien pääkirjoitustoimittajia näyttää yhä kauhistuttavan pienikin ajatuksenpoikanen poliittisen kentän uudelleen ryhmittymisestä.

Jotakin on siis pyhää: jako ryhmiin, joita lapsenuskoisesti kilpailutetaan keskenään "valituista valituimpien" seuraan pääsemisestä. Syntyy yhteiskunta, jonka koossapitävä voima on kateus, ihmisluonteen kielteinen piirre, kaiken uuden luovuuden vihollinen.

Kukin ryhmä, puolue, muhii omassa luolassaan. Sitä "olmia", joka uskaltautuu ulos ja palattuaan kertoo ulkopuolisen maailman näyttävän hyvin erilaiselta kuin miltä se luolan sisältä katsottuna takaseinälle heijastuu, katsotaan kuin spitaalista. Hänelle sanotaan, että eihän se niin mene kuin sinä kelmi väität, sinä vaan luulet itsestäsi jotakin!

Eikö totaalisen ajattelun torjuminen olekin nimenomaan median tehtävä? Pitäisi päästää parrasvaloihin muitakin ääniä kuin luolasta kuuluvaa murinaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miten kirjoittaa?

Ernest Hemingway  oli itse asiassa vakuuttunut siitä, että teoksen rakenteen perusperiaate oli "näytä, älä kerro", jossa kirjoitta...