31.12.2005

Avoin kirje Hesarin toimitukselle

Hyvä HS,

voisitteko kirjoittaa internetin ideologiasta; siitä miten kaikki tässä luettavissa olevassa netin rajattomassa avaruudessa liikkuva tieto on jokaisen vapaasti kopioitavissa, lainattavissa, plagioitavissa tai “varastettavisssa”, ellei sitä erityisesti ole estetty.

Kaikki, mitä minä olen parin vuoden aikana blogiini laittanut, on täysin tarkoituksellisesti avoimesti tarjolla.

Sama koipioitavuus koskee myös sekä kotisivujen että blogien koodausta HTML- kielellä. Jos joku koodaa Koreassa blogiinsa uuden löytönsä, vaikkapa jonkin linkin, se saattaa hetken päästä näkyä kopioina eri puolilla maailmaa lukemattomissa muissa blogeissa.

Minä olen kopioinut blogiini “lähetä palautetta” napin Suomenmaan nettiversiosta siitä yksinkertaisesta syystä, että siinä sattui olemaan nätti kirjekuoren kuva.

Jos Suomenmaa päättää korvata kirjekuoren kuvan paksusankaisella kaljupäällä, niin samalla hetkellä muuttuu myös minun blogissani kirjekuori paksusankaiseksi kaljupääksi. Syntyy uusia riippuvuuksia ja linkityksiä.
Juuri tässä “varastamisen” avoimessa sallittavuudessa piilee internetin suosion räjähdys. Tiedosta, joka oli ennen harvojen herkkua, on tullut jokapojan omaisuutta.

Kuka hyvänsä voi kehittää nettiä. Missään päin maailmaa ei ole komiteaa kehittämässä nettiä, mutta on kyllä monensortin kulttuurirahastoja raapimassa päätään että kuinkas tässä näin kävikään?

Tästä pääsisi myös joulun sanomaan: jos jotakin kestävää voidaan sanoa 1900 -luvun kauheuksien jälkeen läntisen sivistyksen suurista myyteistä säilyneen, niin myytti Jeesus Nasaretilaisesta elää; ihmislapsi syntyy vapaana ja ainutkertaisena olentona. Sen sijaan tarina hirmuisesta käskevästä “Isästä”, joka tuon vapauden voi peruuttaa, onkin jo enemmän arveluttavaa ihmisten kynän tuotosta. Ja vielä enemmän juttu “pyhästä hengestä”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lisää narratiiviin

EU-aikana kansojen omakielisestä ylärakenteesta on tullut Vatikaanin ulkopuolisen Italian johdolla vallitseva ”keveys” paitsi täällä missä h...