1.1.2005

ABC News kirjoittaa 30.12.2004:

Blog on henkilökohtainen verkkojulkaisu joka kattaa aiheita päivittäisestä elämästä teknologiaan, kulttuurista taiteisiin. Blogeilla on ollut niin suuri vaikutus tänä vuonna, että Merriam-Websterin sanakirja on nimennyt blogin vuoden sanaksi.

Internetissä on miljoonia blogeja— yksi uusi syntyy joka seitsemäs sekunti. Enemmän kuin 10,000 uutta lisäystä tulee "blogosfääriin" joka päivä.

Ensikäden raportointia Aasian katastrofista

Tällä viikolla blogien vaikutus on käynyt nopeasti hyvin ilmeiseksi. Kymmenet bloggerit ovat lähettäneet ensikäden raportteja Aasian tappavan tsunamin tuhoamilta alueilta.

Siinä on jotakin välittömyyttä johon ihmiset voivat samaistua— he eivät voi auttaa mutta kokea hyvin intiimillä tavalla. "On kolmas päivä," eräs "blogger" kirjoittaa katastrofialueelta, "tässä saattaa olla odottamatonta haastetta ja vastuuta, ja satuttaa nähdä ihmisiä tuskissaan. Mutta tuntuu hyvältä olla paikalla tekemässä jotakin pientä, mutta hyödyllistä katastrofin jälkihoidossa."

Bloggerit ympäri maailman ovat tehneet itsensä hyödyllisiksi rohkaisemalla lahjoituksia hyväntekeväisyyteen, julkaisemalla kadonneiden nimiä ja ilmaisemalla myötätuntoa uhreja kohtaan.

Mukaan poliittisen toimintaan

Politiikkaa liikkeelle panevana voimana vuonna 2004 bloggerit seurasivat presidenttehdokkaiden kampanjointia ja itse vaaleja. Kandidaatit myös käyttivät heitä arvokkaina kampanjavälineinä.

"Internet opetti meitä, eikä päinvastoin," sanoi entinen demokrattien presidenttiehdokas Howard Dean. Tänä vuonna, ensimmäistä kertaa, bloggereiden sallittiin raportoida puoluekokouksia paikanpäältä.

Bloggerit ovat syrjäyttäneet perinteisen median useissa kysymyksissä, mukaan lukien senaatin enemmistön johtajan rasistiset huomautukset erään senaattorin synymäpäivillä. "Yht´äkkiä valtamedia, iltauutiset, kolmella kanavalla ja kaapeliverkoissa, ottivat jutun esille ja lehdet seurasivat perässä ja pian johtaja oli mennyt," sanoi eräs strategi joka suunnitteli presidenttiehdokkaaksi pyrkineen Deanin kampanjaa.

11-vuotias Dylan Verdi, ehkä maailman nuorin bloggeri sanoo, että hän käsittelee "asioita joita olen nähnyt tai joista pidän tai joista olen kuullut, tai jotka ovat vain sattuneet minulle sinä päivänä." Hänelle arvokkainta on yksinkertaisesti ilo tietää joidenkin kuuntelevan itseään. "Minun blogissani ihmiset voivat esittää kommenttejaan, ja olen saanut kommentteja kommenttien perään" hän sanoi. "Tuntuu tosi hyvältä nähdä että jotkut muut välittävät siitä mitä minulla on sanottavaa."

http://abcnews.go.com/WNT/PersonOfWeek/story?id=372266&page=1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaalihuumeen nostatusta

EU-aikana kansojen omakielisestä ylärakenteesta on tullut Vatikaanin ulkopuolisen Italian johdolla vallitseva ”keveys” paitsi täällä missä h...