8.1.2020

Vetää sanattomaksi

Suomen uudistuminen kävisi helposti, jos vieressä ei olisi 150 miljoonaista kansaa jonka kielellä on luotu huomattava osa maailman klassikkokirjallisuudesta.

Mutta niin kauan kuin se on olemassa, kulttuurimme omistaja laajentaa otettaan Suomen talouselämässä, viimeisten uutisten mukaan hotellialalla.

Kysymys on turvallisuudesta, mutta suomenkielisen kansan? vai Uuden Suomen kommentaattoreiden tai Ylen johdon turvallisuuden tunteesta? Kauan Ruotsissa asuneen  kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiaisen mukaan ruotsalaisuuden vetovoima on kerrassaan ylivoimaista.

Erottajan aukiolle on valettu polvenkorkuinen muurinpätkä jossa lukee ”Kaksi maata, yksi tulevaisuus. Två länder, en framtid”. Joku vääräleuka on sanonut vain äärijuutalaisten ja Suomen kulttuurin omistajien kaivertavan tulevaisuuslauseita kiveen.

Toisenlaista ajattelua edustaa Italian presidentti Sergio Mattarellan viesti vuodenlopun puheessa:

- Kansallinen yhteenkuuluvuus, vastuukulttuurimme ja maamme ylpeyskulttuuri, jota on tarkasteltava ”alhaalta, vähän kuin he näkevät meidät ulkomailta” identiteettimme yhteydessä ”viisauden, nerouden, harmonian, ihmiskunnan synonyymi”.

Koko ajan oppii uutta menneestäkin

Faktantarkastaja tiedottaa tänään Tytti Yli-Viikarin hakevan työtä Vaasasta. Hänet erotettiin valtion virasta johon eduskunta yleisistunnoss...