6.6.2005

Ei lapsenuskoisille

En pysty sanomaan mistä jokunen päivä sitten pulpahti mieleeni kuinka Demari-lehti julkaisi joskus 90-luvulla mielipiteeni jonka ydin oli siinä että UKK:n mukaan suomenkieliset porvarit -halutessaan olla aina kantamassa vastuuta isänmaan asioista- ovat alistettuja ruotsinkielisten toiveille (Ålands sak är vår), joten suuria historiallisia muutoksia toteuttamaan tarvitaan aina itsenäisten talonpoikien ja työläisten liitto.
 
Käydessään v. 1991 presidentti Koiviston kutsumana tutustumassa "esimerkilliseen vähemmistösuojaan" Vaclav Havel pikkuisen piruili että ehkäpä täällä eletään älyllistä keski-aikaa koska ilmassa ei ollut pienintäkään merkkiä europpalaismallisesta poliittisesta keskustelusta.
 
Pyydettyäni sain parisen vuotta myöhemmin um:stä vierailua koskevan lehdistökatsauksen. Tuuman paksuisesta nivaskasta ko. lausunto kuitenkin puuttui!
 
Keski-aikaako? Selailin aivan sattumalta Pasilan kirjastossa Ilmari Salomaan 1930-luvulla suomentamaa kokoelmaa Martti Lutherin alkuperäistekstejä. Luther kirjoitti mm. että kiireiselle ihmiselle riittää paksun raamatun sijaan uuden testamentin roomalaiskirje. Siinä oli hänelle kaiken uudistustyön ydin: haltuunotto ja suojaus.
 
Koska kaikki valta on Sanassa -miten sitä käytetään, miten ihminen sen itse luettuaan ymmärtää- se piti puhdistaa ihmisen yläpuolisesta kielestä, silloin latinasta. Hän tuskin uskoisi korviaan jos kuulisi suomalaisen nykyälymystön kutsuvan itseään luterilaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lisää narratiiviin

EU-aikana kansojen omakielisestä ylärakenteesta on tullut Vatikaanin ulkopuolisen Italian johdolla vallitseva ”keveys” paitsi täällä missä h...