7.3.2008

Maalaisjärjen nukahdus

Se ei muuten olekaan mikään vitsi että HS:n kulttuuritoimittajan kotona ovat kirjahyllyssä Leninit ja Marxit paikallaan opiskeluaikojen solidaarisuusfestivaalikuvien ympäröiminä. Eikös lehti haikailekin Castron Kuubaa?

Sellaisia toimittajia on helppo näkymättömän käden puristella. Itse en ole kyllä Hesarista rahalla maksanut vuosikausiin, paitsi sunnuntain digilehdestä euron kpl.

Lehti pitää keskustan puoluesihteeriä framilla. Ilmeisesti halutaan Vanhasen potentiaalisten haastajahölmöjen astuvan hänen vanavedessä esille numeroitaviksi.

Ajan todellinen vaara piilee demokratian alasajossa. Vanhasen olemuksessa on jotakin pelottavan nöyrää apulaisen, Jumalan soturin, 100%:n valtionpalvelijan piirteitä.

Heijastaa jotensakin erikoista demokratiakäsitystä hakea seurusteluasiassa oikeutta ylemmästä asteesta asiantuntijuuteen vedoten.

8 kommenttia:

 1. Anonyymi7.3.08

  Suosittelen seuraamaan Hra K:ta, tänäänkin hänellä on asiaa ajateltuna.

  VastaaPoista
 2. Vau, täällä on muitakin huolehtimassa Kemmpisen hipiästä, joka ei kyllä ole ihan niin herkkä kuin Mummo luulee.

  VastaaPoista
 3. Maalaisjärki on perinteisesti ajettu tiehensä Naurun avulla. Mutta kuten Henri Bergson kirjoittaa pienessä kirjassaan Nauru se on sadistisimmista keinoista ylläpitää valtaa väärin asein. Kukaan ei halua tulla naurunalaiseksi. Mutta kun senkin on kokenut ja kykenee katsomaan jääkylmillä silmillä näitä pikkusieluja silmiin hekin kaikkoavat. Samalla pitää antaa armoa; suurin osa ei mieti eivätkä edes ymmärrä miten menevät ankanpoikien lailla suoraan paholaisen perään. Joten - hiiteen nyt naurun syyt ja aloitetaan alusta - se olisi minun oma toiveeni, jotta joskus pääsisin työmarkkinoille omilla kompetensseillani. Olen väsynyt olemaan kultavuohi heille.

  Ja paimen.

  VastaaPoista
 4. Muistaakseni olet HG kertonut jossakin aikaisemmassa kommenteistasi omassa "kieliryhmässä" kokemastasi vieruksannasta.

  Minun suorastaan ihmiskuvaani on muokannut erään hyvän ystäväni, nuoren tytön kohtalo Hesassa. Hän oli minun tapaan muuttanut teini-ikäsenä maalta pääkaupunkiin ja päässyt piikomaan ns. parempiin piireihin ylilääkärin perheeseen. Nuori ja nätti kun oli niin päätyi pian naimisiinkin isäntänsä kanssa, kunnes muutaman vuoden jälkeen sai lähteä tien päälle nuoremman "hoitsun" edestä.

  En oikeastaan uskalla ajatellakaan miten hänelle sittemmin on käynyt. En ole törmännyt häneen n. 10 vuoteen. En kyllä ole pyörinytkään Eiran seudun baareissa.

  Viimeksi tavatessamme hän totesi ettei ylilääkäri ollut kertaakaan avioliiton aikana hyväksynyt häntä yhteiseen illallispöytään sukulaistensa kanssa.

  Kuullostanee tutulta?

  VastaaPoista
 5. Ei ihan niin pahasti mutta näitä tarinoita voi sillä lailla pitää totena, että kunnia oli entisajan miehellä se, että mies oli mies ja naisväki vain jotain siinä sivussa.
  Se heijastuu meidän päiviin asti; kuka huomaa ja kuka ei. Jotkut naiset
  ovat aivan sinut sellaisen asetelman
  kanssa ja tyytyvät siihen, että saavat sisustaa ja järjestää juhlia.
  Se rupeaa sitten olemaan ikäänkuin
  kompetenssi ja näin seudun kaikki muut naiset sitten rupeavat haikailemaan samanlaista liitoelämää. Mutta näitten naisten taustalla on joskus kylläkin ihan oma äly - sitä eivät saa silti käyttää koska se olisi kapinaa Miehelleen.

  Sääli. Mutta minä näin miten herkästi saa donkeyn ja huonostikäyttäytyvän leiman kun vähänkin poikkeaa: jos puhuu esim. siitä, että lasten pyydytys on kauheaa niin se nauretaan ensin ja sitten päättävät sanoa kylällä, että toi ämmä on sitten Non Grata. Näin eivät enää pyydä sitä perhettä sitten juhliinsa....ja kateus toimii hyvänä nongrata-työkaluna: kauhea sadismi vain ylimielisyyden takia.

  VastaaPoista
 6. Mummo7.3.08

  Vanhasen olemuksesta olen pitkälle samaa mieltä kuin sinä, Heikki.

  Kemppisen hipiä on kieltämättä kiinnostava, mutta en minä sitä herkäksi luule. Pikemmin jotakin sen alla.

  HG, millaista työtä sinä haluaisit tehdä?

  VastaaPoista
 7. Minä olen halunnut vaikuttaa opettajien koulutukseen asennepuolella. Se on ollut päämääräni jo 10 vuotta mutta nykyään alan jo uskoa, ettei sellaista Suomi tarvitsekaan. Täällä ollaan jo niin totaalisen täynnä olemassaolevaa systeemiä, ettei kukaan halua enää kehittää (sanan oikeassa merkityksessä) uusia näkökulmia, uusilla perspektiiveillä. Ei edes ymmärretä miksi sellaista pitäisi. Ei osata kuunnella mutta muita pyydetään kuuntelemaan...jne jne toivotonta.

  Silti se on aina ollut "missioni".

  VastaaPoista
 8. Voin nähdä silmissäni nähneeni HG:n vastauksen mummon kysymykseen mutta kuitenkaan se ei näy täällä!

  Maalaisjärkeni ei ole unohtanut sitä julkaista, vaan jokin tekninen syy on takana, ehkä valtion asettama lapsipornosuodatin?

  VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Bonnierin ristin ritarit

Kahden totalitarismin välienselvittelyn tuloksena on läntinen ajattelu päässyt irti ns. tekstin kahleista - kaikki mitä voidaan sanoa, vo...