22.11.2023

Tieto alkaa oivaltaa

Mika "Manu" Aaltola on kirjoittanut HS:ssa Juhasta, Iisalmen kirkkoherran pojan Juhani Ahon yli sadan vuoden takaisesta romaanihahmosta. Ei mitään uutta, oma äitini oli syntynyt Vänninmäellä, siellä Iisalmen pappilan karja kävi kesäisin laitumella.

Kansalle oli kerrottu Urkin käyneen rukoilemassa ikiomassa kirkossa ja että Manulla oli Pyhä Raamattu rintataskussa rintamalla. Kirkollista eheytystä ei voitu tuhota, koska se on niin tärkeä ja ikivanha konstituutio ja instituutio. ”Herran Pyhä ehtoollinen, Herrens Heliga nattvard” Lutherin asettamana. Wille Rydmanin tie yövartijaksi elinkeinoministeriöön, valituista valituimpana. 

Vastavalmistuneena ekonomina olin nelisen vuotta elinkeinoministeriön edeltäjän virassa Helsingissä, isona pomona Bror Wahlroos. Monenlaista ajatusta siellä saattoi kavereiden kesken pohtia ikäänkuin bonuksena, mutta ei siitä mitään vakavampaa voinut syntyä, asiantuntijat Etelärannasta viestivät.

Ranskalaiset Albert Camus ja Jean-Paul Sartre kirjoittivat sotien jälkeen, kuten myös italialainen Antonio Gramsci jo ennen sotia, äidin ja lapsen kieliflirtistä, kuten esim. Åland väkivahva side paras suoja kestää maahanmuuton paineet omalle kielelle, lepertely sylivauvalle ei englantia vaan omalta äidiltä ensimmäisinä omaksutut pienet sanat, rehellisillä sieluilla ei pyrkyä virkoihin joita halusivat ravistella, hyväksyntä kanssaihmisiltä.

Kommunismin  ja fasismin törmäyksen jälkeen maanosa oli tuhkana, miksi ei syntynyt Suomessa euro- ajattelua?  Turvallisuuspoliittista ajattelua menneessä ajassa vastauksina silloisiin haasteisiin. Puolisen vuosisataa Ben ja Ruben mediassa variksenpelättiminä: lännen sartrelaiset ajatukset kommunismia korvien välissä, manuaalinen ohjaus turvallisempi. 

Etelä-Euroopassa oli ymmärretty - kun kaikkea oli käyty läpi historian yrityksinä olojen parantamiseksi - päädytyn Karl Marxin teksteihin maaomaisuuden mieliä mädättävään oppiin, lopulta sen katastrofaalisesta toteutuksesta annettiin ihmismielelle armoa, ja luotiin uusi mahdollisuus EU johon Suomessa mentiin laput silmillä ja tupot korvissa. 

Olkaa kiitollisia, kirjoittaa Kuopion piispa Savon Sanomissa. Ei armoa. Ketään ei jätetä. Onnea olokarkeille.

Rooma opettaa 2015 kirjassa väitin kulttuurihegemonian näkymättömän käden ohjanneen Sanoman hesareineen Pekka Herlinin pojista Antille, Uuden Suomen perinteikkään nimen Niklakselle ja Itämeren rantojen suojelun Ilkalle.  

Nuoruuden muistoja Ole se muutos jota etsit 2010 Martta ja Maria lapsuuden muistoissa. Mariankatu 23. luksushotelli.

Jatkuu...oma kieli, kevyet rakenteet hallinnolla, Vallinkoski-Sipilä.

Kulttuurin keveyttä ja hegemonian raskautta

Minne huippujournalistit ovat kadonneet, paitsi Saska Saarikoski jonka nimi on HS:ssa pian potkujen jälkeen palautettu päätoimittajien lista...