19.4.2020

Laumausko tolkunmiesten piiloagendana

Tolkunmiesten vuosittainen suurtilaisuus tunnelmoida lestadiolaisten suviseuroilla on vallitsevassa tilanteessa peruttu. Niissä väyrysläiset kokisivat olevansa donnerilaisten kanssa yhteisessä etulinjassa; he valmiina rintamalle ja donnerilaiset tv-studiossa kertomatta herätysliikkeiden syntyneen 1800-luvulla jolloin ruotsalainen Laestadius lähetettiin sitomaan paljolti luonnonuskoisia saamelaisia länteen maan jouduttua Venäjän vallan alaisuuteen jonka vetovoimaa pyrittiin hillitsemään toistamalla moneen kertaan sanottua yhä uudestaan ja uudestaan. Pelättiin kasakan vievän jos on löyhästi kiinni.

Sitäkään ei seuroissa kerrota että läntisen ajattelun kehitys sotien jälkeen on painottunut laumauskosta yksilön omiin valintoihin henkilökohtaisena pelastuksena. Viehätysvoima (charmi) on sitä että osaa kuulla myönteisen vastauksen vaikka ei olisi esittänyt selvästi muotoiltua kysymystäkään, kirjoitti ranskalainen nobelkirjailija Albert Camus. Ikuinen totuus ettei ihminen ole luotu olemaan yksin, ei olekaan ensisijaisesti suhteissa lompakon paksuuden kanssa.

Tehkää toiset kaltaiseksenne? Näyttää siltä että dreamteam on luotu toteuttamaan monenkin anderssonin voimin tolkunmiehen näyttäessä suuntaa käden heilautuksella, vaikka ihanneyhteiskuntaa ei luulisi totuuden jälkeisessä ajassa tavoiteltavan.

Tunnekieli vai halujen herra

Kordelinin säätiön palkitsemaa ”faktantarkastajaa” ihmeteltiiin kuka sellaisen sanan on keksinyt, kunnes näyttää häipyvän. ”Kokonaisturvalli...