7.3.2019

Yksi tarina hajoaa useiksi tarinoiksi; en historia blir många historier

Helsingin yliopiston pappisdosentti Arto Luukkanen ja Demokraatti-lehteä päätoimittava Oulun piispan poika, itsekin pappi Mikko Salmi ovat vauhdissa, sillä yhteisen suuren tarinan hajottua holocaustin mukana tuhansiksi  osatarinoiksi  somessa syntyy koko ajan uusia tarinoita, vaikka suomenruotsalaiset joskus kehuvat suomenkielen sopivuutta jumalanpalvelukseen, ja pappisveljien keskinäiseen luottamukseen.


Esim.1
Kirjoitin somessa, mm. Juhani Kahelinin US-blogissa HS:n päätoimittaja Kaius Niemen keksineen jossakin Afganistanissa päin liikkuessaan alkaa neulomaan villapaitoihin koristeeksi pommikuvioita. Ensimmäisen paidan hän ojensi kuvaajan ikuistaessa hämmentyneelle ra(u)hanturvaaja Martti Ahtisaarelle.

”Pommeja kullatuilla siivekkeillä sisällissodalle, hopeaa talvisodalle, pronssia jatkosodalle.”

Pian uutisoitiin Demokraatissa, että rauhanneuvottelija Hussein al-Taee, 35, on nimetty SDP:n ehdokkaaksi kevään eduskuntavaaleihin Uudeltamaalta. Al-Taee työskentelee neuvonantajana presidentti Martti Ahtisaaren perustamassa konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssä.

Esim.2
Jorma Ollilan ehdokkuus Alma Median hallituksen pj:ksi aiheutti kysymykseni Luukkasen US-blogissa 14.2.:

”eikös isojen poikien totalitarismitkin toimineet siten että jotkut järjestelivät yläkerran nimissä asioita ilman että siellä olevat olisivat juurikaan olleet mukana vaan joutuivat istumaan valmiiksi katettuun pöytään?”

Seuraavana aamuna Demokraatti-lehti jakoi Lännen Median uutisena presidentti Sauli Niinistön haastattelevan puolustusvoimien komentajaehdokkaat.

Esim.3
Kirjoitin Luukkasen blogissa aamulla 18.2.2019: 

"Ei vapautta ilman vastuuta, ingen frihet utan ansvar

Jokainen on filosofi, sanoisi italiaano. Ihminen on kaikki, puolestaan ranskalaiset Camus tai Sartre nähtyään holocaustin savut: inho on tunne, jota kokee havaitessaan läntisen ihmisen luopuneen arvokkaimmasta ominaisuudestaan, oikeudesta vapaaseen ajatteluun kääntymällä lampaaksi.

Yritys määritellä ihanteellinen ihmisluonne tavoitetilaksi tieteen käsitteistöllä ei onnistu sen enempää täällä kuin NL:ssäkään. Henki on päässyt pullosta. Parasta ennen päiväys painaa päälle."

Puolen päivän jälkeen Demokraatti-lehti uutisoi SDP: n asettavan Arja Alhon ehdolle ek-vaaliin Uudellamaalla.

Blogitekstisuositus

Bonnierin ristin ritarit

Kahden totalitarismin välienselvittelyn tuloksena on läntinen ajattelu päässyt irti ns. tekstin kahleista - kaikki mitä voidaan sanoa, vo...