16.1.2019

Katsoa saa, vaan ei koskea

Ei "#metoo" vaan "katsoa saa, mutta ei koskea" on suomalainen malli, kuten myös "luonto tikanpojan puuhun ajaa" ja "eivät suuret sanat suuta halkaise".

Kunhan lopetetaan yläpuolelta ohjattu kampanjointi yksittäisen olennon, tuon totuudenpuhujan, etsimiseksi, voidaan Suomestakin alkaa hiljalleen puhua modernina länsimaana, jossa yksilöiden väliset suhteet syntyvät omien aistien välittämiin havaintoihin perustuen, pikemmin kuin joissakin täysin erilaisissa olosuhteissa syntyneisiin ison silmän teksteihin nojautuen. Sellaisessa Petteri Orpon ei tarvitsisi maksaa "luottakaa neuvosten valtioon!" ilmoituksista.

Neuvostoliitossa naisasioilla liikkuneet muistavat tyttöjen osanneen varoa hotellihuoneiden valaisimiin piilotettuja mikrofoneja. Tsekki Milan Kundera on kirjoittanut kommunistien pyrkineen todellisena päämääränään yksilöllisyyden sulauttamiseen täydellisessä ihmistyypissä jonka tarpeista järjestelmä kaikin tavoin huolehti.

Tunnekieli vai halujen herra

Kordelinin säätiön palkitsemaa ”faktantarkastajaa” ihmeteltiiin kuka sellaisen sanan on keksinyt, kunnes näyttää häipyvän. ”Kokonaisturvalli...