26.3.2018

Åbon raakadataa

Kun sotien jälkeen Eurooppaa suunniteltiin uudelleen tuhkakasasta, Etelä-Euroopassa fasisteja vastaantaistelleiden demokraattien piirissä kaavailtiin rajatonta ihmisten Eurooppaa.
Yksi tavoite oli poistaa kaikenlainen tax free- kauppa maiden rajoilta koska se oli hyödyttänyt lähinnä diplomaatteja sekä muuta varakkaampaa matkustelevaa väkeä. Tavoite toteutui osana ns. läheisyysperiaatetta, "mitä kevyemmät ideologiset rakenteet ihmisillä on yläpuolellaan, sitä tyytyväisempiä he ovat elämäänsä".
Mutta mitä kauemmin Suomi on ollut EU:ssa, sitä ahkerammin tax free- kauppaa on palautettu pohjoisille rajoille. Mielenkiintoista onkin seurata Yle:n ruotsinkielisen toimituksen Katalonia uutisointia sekä Mikko Kärnän toimintaa Åbon raakadatan välittäjänä. Ennen poliitikkouraansa Kärnä toimi Lapin rajavartioston upseerina.
En tunne Katalonian asemaa Espanjassa, mutta voisi kuvitella etteivät katalonialaiset ole kaikkein vähäosaisimpia, vaan pikemmin hakevat erityisasemaa "valituista valituimpina".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaalihuumeen nostatusta

EU-aikana kansojen omakielisestä ylärakenteesta on tullut Vatikaanin ulkopuolisen Italian johdolla vallitseva ”keveys” paitsi täällä missä h...