26.7.2015

Rautanyrkkien oikeutta

Kenraaleilla on kenraalien murheet joista tavallisen tossunkuluttajan ei tarvitse välittää, joten hän voi Facebookissa huoletta kirjoittaa tädin olleen 50-luvulla Runin emäntäleirillä tai marjassa Ekyptinkorvessa, ilman että lukijat alkaisivat oikomaan, että Runnilla ja Egyptinkorvessa!


Suurkiitos kuuluukin EU:lle kansojen kielivapaudesta -myös suomenkieli on tasa-arvoinen jos vaan uskalletaan pitää Ole Norrbackin näpit irti- mikä on lopettanut toivottavasti ikiajoiksi Saksan ja Ranskan kansojen usuttamisen toistensa kimppuun Sanan vallan ja yksittäisten merkitysten vuoksi. Latinistit muistavat inkvisition käytännöt venyttää toisinajattelijoiden ruumiinjäseniä sitä varten suunnitelluilla väkipyörillä.

Entä jos historia olisikin kääntynyt suomalaisten mielen mukaan? Berliinissä olisi kaksikielinen EU:n pääkonttori. Parlamentaarikot marssisivat mustissa puvuissaan avajaispäivänä Tuomiokirkkoon kiittämään Jumalaa olemassaolostaan. Moskovassa olisi saksankielinen kauppakorkeakoulu ja vanhanmallista roomalaista rautanyrkkien oikeutta opettava tiedekunta tulkitsemassa kartanonomistajien edut aina voittaviksi ja suuret ihmismassat yhteiskuntasopimuksen maksajiksi.

Vuosi sitten pääsiäisenä kävin Kremlin tuntumassa Maneesinaukiolla McDonald'silla, tänä pääsiäisenä saman nimisessä paikassa Rooman keskustassa jonne niiden tuloa kauhisteltiin parisenkymmentä vuotta sitten. Moskovassa ne lienevät olleet ainakin yhtä kauan. 

Palatessani nuorena miehenä Roomasta parin vuoden työkomennukselta Suomeen, minua varoiteltiin ajattelultaan kenties kaikkein pimeimmästä paikasta.

Vaalihuumeen nostatusta

EU-aikana kansojen omakielisestä ylärakenteesta on tullut Vatikaanin ulkopuolisen Italian johdolla vallitseva ”keveys” paitsi täällä missä h...