17.9.2006

Otsaa puristaa

Nyt puristaa innovointikykyisen pieneliitin luovaa otsaa perintövero teräspannan lailla. Rkp:n uuden johtajan Stefan Wallinin vaadittua sitä neitsytpuheessaan poistettavaksi ovat asialle vihkiytyneet niin kok/Katainen kuin kesk/Kallikin kuten myös kaikkien lehtien päätoimittajat, nuo omaperäiset (pl. Aimo Massinen Turun Sanomissa).
Mutta eivätkö ihmisten keskinäiset erot johdukin enemmän siitä mitä he tekevät sillä mitä ovat saaneet kuin siitä mitä heille annetaan, kuten Sartre kirjoitti? Keskinkertaisuudeksi osoittautumassa olevaa Nico Rosbergia ja Keke-isäänsä perintövero saattaisi kiinnostaa (jos asuisivat Suomessa) mutta tuskin lahjakasta Kimi Räikköstä enempää kuin Heikki Kovalaistakaan.
Asiasta toiseen. Olisiko
Kemppisen kehumasta suomenruotsalaisesta Kjell Westöstä uudeksi kansalliskirjailijaksi? Hänhän on imenyt kahden kulttuurin ydinmehuja saksalaisranskalaisen Sartren tai ranskalaisalgerialaisen Camus´n tavoin.
Kirjoittaako Westö ihmisen paljastuvan pohjimmiltaan samanlaiseksi kunhan kulttuurin yläkuorrutusta kaavitaan pois? Ihmiseksi, joka ei tapa lähimmäistään vaikka ei osaisi lukea kirjaa jossa käsketään olemaan tappamatta; ihmiseksi, joka haluaa rakastaa ja tulla rakastetuksi, mikä on sellaisenaan jotakin erikoista mitä voidaan sanoa ihmisarvoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Bonnierin ristin ritarit

Kahden totalitarismin välienselvittelyn tuloksena on läntinen ajattelu päässyt irti ns. tekstin kahleista - kaikki mitä voidaan sanoa, vo...