5.11.2023

Rahan mahassa

Miilu-lehti kertoo sonkajärveläisistä kirjoitetusta uudesta historiikista - selvästikin Svenska Klubbenin nuotittamana - säikyttelemään kansallisruotsalaisia rahapiirejä, kun salomailta on kaivettu esiin sisällissodan aikaisia punikkijuuria. En ollut sellaisista tusinapäisessä talonpoikaiskodissani kansakoulupohjalta mitään kuullutkaan, enkä niistä niin ollen myöskään hiiskunut kymmenisen vuotta sitten julkaisemassani Ole se muutos jota etsit  kirjassavaikka sittemmin kuulemani mukaan ainoa tapa olla ehjä, terve ja onnellinen ihminen on oppia antamaan anteeksi?

Kävellessäni viime helmikuussa Rooman kaduilla näppäilin kännykän kieleksi italian. Siitä saakka FB:sta on tullut ihmisen kokoisia elämänviisauksia. Näin on selvinnyt miksi jotkut pitävät yhtäältä suomalaista edestä ja ylhäältä annettua ajattelua ja toisaalta nykyitalialaista ihmisen mittakaavaa toistensa vastakohtina, esim

”Yksi elämän suurimmista haasteista on olla oma itsensä eikä yrittää jäljitellä muita. Aina tulee olemaan joku kauniimpi, älykkäämpi, joku nuorempi, mutta se ei koskaan ole sinä. Ālä muutu tullaksesi rakastetuksi, ole oma itsesi ja oikeat ihmiset rakastavat sinua sellaisena kuin olet. – Rita Levi Montalcini”

Vatikaani on tietysti täysin eri maailma, kuten myös Turku ja Mikkeli vahtimassa vähemmistökielisen rahan hurmurien viehätysvoimaa Suomessa. Wikipedian mukaan vanhakreikkalainen arkkienkeli Mikael on sanansaattajista kaikkein suurin.

Yllättäen ja pyytämättä on italiankielisten linkkien eteen ja päälle alkanut ilmestyä ruotsinkielisiä linkkejä, mutta eipä hätä ole tämän näköinen, sillä osaan ruotsinkieltä varsin hyvin! 

Kulttuurin keveyttä ja hegemonian raskautta

Minne huippujournalistit ovat kadonneet, paitsi Saska Saarikoski jonka nimi on HS:ssa pian potkujen jälkeen palautettu päätoimittajien lista...