22.2.2022

Uusi terävöityy blogeissa

Eduskunnan edessä mielenosoittajaryhmät saavat piilotukea vanhalta rahahegemonialta jakaen vähemmistöinä sopuisasti YLE:n ilmatilan ja täyttäen HS:n aukeamat kahden oligarkian kamppailulla, yhtäältä ahvenanmaalaisella puhtausihanteella ”papiksi vihittävä ei voi olla kaksikielinen” ja toisaalta pitämällä Donbass pakkokielisenä, joskin Macron näyttäisi yrittävän sujuttaa mukaan gramscilaista hegemoniakritiikkiä helpottamaan Putinin pelkoja venäjänkielisiä uhkaavasta kansanmurhasta. 

Luottamus-ajattelu on lähellä toimittaja Jouko Jokisen (nykyään YLEn johtaja) hiihtäjien doping -tapaukseen vertaamaa Omerta-ajattelua, jota esiintyy myös perinteisissä uskon yhteisöissä vaikeutena erota jäsenyydestä astelemaan omia polkuja. 

Samoin Päivi Räsäsen tapauksessa on kysymys omertasta, koska absoluutin paljastuminen tyhjäksi tynnyriksi olisi liian suuri haaste joka voisi vahingoittaa hyvin monia asiaan sekaantuneita; åbolaisten lisäksi rahaan rakastuneita, korkeimman tason poliitikkoja ja päätoimittajia. 

"Kaikki yhdessä veneessä" ajattelu perustuukin omertaan, mestareina huippukoulutetut Erkki Tuomioja ja Jussi Halla-aho, kaksi kollaboraattoria.


"Modernissa yhteiskunnassa hegemonia, yhteiskunnallinen johtajuus, täytyy luoda ja voittaa monilla eri alueilla. Hegemonian käsite tarkoittaa poliittisen johtamisen ja vaikuttamisen tapoja, joilla ryhmät pyrkivät tekemään omasta ideologiastaan yhteiskunnan yleisen ideologian. Hegemonian muodostamiseen tai valtaamiseen tarvitaan legitimiteetin hankintaa, poliittista indoktrinaatiota sekä kykyä yhdistää eri poliittisten ryhmien keskenään ristiriitaiset intressit yhteisymmärrystä ja kompromissitarvetta painottaen uudenlaiseksi kokonaisuudeksi.” - Antonio Gramsci


PS. YLE:n johtaja Merja Ylä-Anttila on Villa Lanten hallituksen uusi jäsen Paavo Lipposen ja Antti Herlinin sijaan, mutta edelleen siellä tutkitaan historiallisen Rooman ilmiöitä eikä suinkaan Italian nykyaikaa.

Mistä tietää mitä on vapaus, jos ei ole koskaan ollut vapaa?

Niin silloin Mauno Koiviston aikana kuin nytkin kulttuurihegemonia kerää voitot samoihin taskuihin.  Lulu Ranne kuiskailee nuotit Riikka Pur...