28.4.2017

Uuden alusta Petri Hirvimäelle



Sinullahan Petri on eräänlaisia Sveitsin kytkentöjä. Ne eivät tosin taida olla ihan samanlaisia kuin mitä referoin edellisessä kommentissani Anne Berneriin viitaten.

Fillaroin takavuosina usein Tikkurilan kirjastoon lukemaan sotien jälkeisten intellektuellien itsekritiikistä, joka meni niinkin syvälle läntisen ajattelun perusteisiin, että ns. pyhien tekstien arvovalta monen mielessä romahti, koska niissä oli kovin selvästi perusteltu juutalaiskysymyksen lopullista ratkaisua, joten teksteihin alettiin suhtautua kuten muihinkin ihmiskäden kuljettaman kynän aikaansaannoksiin, sen sijaan että niitä enää pidettäisiin jostakin kiven alta löytyneenä absoluuttisena totuutena.

Niiden tilalle läntisen ajattelun kivijalaksi kaavailtiin mm. Sveitsin paikallishallinnon mallia. Siinä koettiin toteutuvan läheisyysperiaatteen ihanteita "mitä kevyemmät ideologiset rakenteet ihmisillä on yläpuolellaan, sitä tyytyväisempiä he ovat elämäänsä". Samanlaiselta keveydeltä tämän päivän italialaistenkin elämä näyttää. Me hiljaiset suomalaiset olemme opetettuja ihan eri maalaisiksi. Monella on edessään uudesti syntymisen ihmeen kokeminen jo täällä maan päällä. Mutta senkin läntinen voi halutessaan tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tunnekieli vai halujen herra

Kordelinin säätiön palkitsemaa ”faktantarkastajaa” ihmeteltiiin kuka sellaisen sanan on keksinyt, kunnes näyttää häipyvän. ”Kokonaisturvalli...