7.8.2007

Murtuva sotasukupolvi

Orwellista illalla tv:ssä keskustelemassa ollut —Albert Edelfeldtin sukupuolielämään perehtyneisyytensä kautta julkisuuteen tullut— Anna Kortelainen kelpaa esimerkiksi aikamme mediapersoonasta. Herrojen EVA onkin kutsunut hänet ihan virallisesti "EVA-kumppanikseen".

Menestykseen predestinoiduista nuoremman polven naisista kannattaa seurata ainakin demareiden nuorisoliittoa johtavaa Heta Välimäkeä, joka osaa Kortelaisen tavoin ottaa tilan haltuunsa puhumalla päälle ja väliin, pälättämällä ja tulkitsemalla, vääntelemällä ja "besserwissismillään" loistamalla.

Ministeriön kansliapäällikön tyttärenä Heta onkin ymmärtänyt omaksua ensisijaiseksi identiteetikseen ruotsinkielisyyden.

Orwellin kuvaamassa järjestelmässä totaalinen kontrolli rakentui itse kieleen: oli mahdotonta olla eri mieltä; jos kysyit, katosit; jos rakastuit, katosit.

Koska sekin valtio oli koko ajan sodassa, voisin kuvitella, että siellä oli yhdessä ministeriössä viestintäjohtaja ennen Jyrki Iivosta. Kukaan nokkaansa pitemmälle katsova suomalainen poliitikko ei rakastu tänäkään päivänä venäläiseen, eikä edes virolaiseen.

Ymmärtääkseni Simone de Beauvoir tarkoitti kolmannella sukupuolella Rasasen sanoja soveltaakseni "leikkiä ja näpräilyä besserwissermäisyyden kanssa kuin murrosikäinen poika, joka on juuri löytämässä/löytänyt peniksensä aiemmin niin salaperäisen merkityksen ja funktion - eli siitä, miten esim. vähemmistökieltä (tai ideologiaa) voi käyttää nautinnon väineenä."

Hänelle sellainen näköala edusti tulevaisuuden kauhukuvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Bonnierin ristin ritarit

Kahden totalitarismin välienselvittelyn tuloksena on läntinen ajattelu päässyt irti ns. tekstin kahleista - kaikki mitä voidaan sanoa, vo...