28.2.2006

Avoin kirje Paavo Väyryselle

Senkin tunari!

Et sinä siellä mannermaalla ollessasi näytä juuri mitään ihmisluonteen paljastumisesta oppineen.

Luin heti aamutuimaan netistä suurella mielenkiinnolla haastattelusi Kauppalehden Presso-liitteessä.

Väärässähän se lapsenuskoinen Olli Rehn toki on, mutta eihän se aate ole liberalismia, ts. humanismia, mitä Matti Vanhanen kumppaneineen on kutsuttu Wahlroosin Nallen ohjaamana toteuttamaan, vaan se on juuri sitä itseään: uusliberalismia

Itse en ole tohtori enkä edes lääkäri vaan diletantti, mutta joskus kuulee sanottavan, että vain harrastelijat keksivät jotakin todella uutta, koska eivät ole sidottuja ammattikuntien normeihin tai puoluetovereiden keskinäisiin juonitteluihin.

Käydessään Mauno Koiviston kutsumana Suomessa tutustumassa 1991 esimerkilliseen vähemmistösuojaan liberaali humanisti Vaclav Havel irvaili eräässä lehtihaastattelussa (Uusi Suomi?) etteivät suomalaiset ilmeisesti ole ymmärtäneet yhtään mitään Länsi-Euroopassa sotien jälkeen tapahtuneesta aivan valtavasta ajattelunkehityksestä.

(Asia jäi sen verran mieltäni vaivaamaan että hain syksyllä -94 um:stä ko. vierailua koskevan lehdistökatsauksen. Saamastani tuuman paksuisesta painoksesta tuo lausunto puuttui!)

Sittemmin olen oppinut Havel tarkoittavan ns. absoluutin kuolemaa, kutsuttinpa sitä sitten nimellä pelastaja, suojelija, jumala, kaitsija, tms...

Sivu mennen sanoen eräässä romaanissaan Milan Kundera kertoo tosinajattelijasta, joka järkyttyy kuullessaan kommunistisen Tsekkoslovakian radiolähetyksessä oman äänensä, jonka puolituttu toimittaja oli salaa äänittänyt kahvipöytänsä ääressä. Tuntuuko tämä sinusta, Paavo, entisenä ulkoministerinä, tutulta?

Vasta aivan viime aikoina on näistä asioista on alkanut esiintyä polemiikkia, mm. HS:n blogeissa. Eeva-Riitta Korhola on tainnut olla ainoana europarlamentaarikoista mukana.

Tervetuloa poliittisten saivartelijoiden uusliberalistiseen paratiisiin! Kutsun "uusliberalisteiksi" UKK:n jälkeisiä mahtimiehiä: Koivisto, Lipponen Halonen ja nyttemmin Vanhanen. Joku muu voisi kutsua heitä esim. kalvinisteiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Narratiiviin

Maalaiset hakemaan opiskelupaikkaa Hankenilta, elämme sivistysvaltiossa! Kysymys ei saa enää olla siitä miten säilyttää niiden asenteita jot...