3.1.2006

Heidi Hautalalla on asiaa

Valitaanko Tarja Halonen lyhyen vai pitemmän kaavan mukaan?, kysyy Unto Hämäläinen vaaliblogissaan.

Vastaus riippuu lähipäivistä; siitä minkälaisia teemoja vaalikeskusteluissa vielä nousee esille.

Vähälle huomiolle on jäänyt Heidi Hautalan analyyytisempi ote nettikolumnissaan:

“Yksi syy vahvoin valtaoikeuksin varustetun presidentin kaipuuseen on se, että Suomessa ei ole tarpeeksi tutustuttu historiaan itsenäisen valtion luomisesta alkaen. Nuorempi polvi näyttää olevan autuaan tietämätöntä siitä, että alkuperäinen hallitusmuotomme on kuningasvallan kannattajien ja tasavaltalaisten omalaatuinen kompromissi, joka tehtiin kansalaissodan tunnelmissa. Kuninkaan saappaisiin astui presidentti.

Keskustelua rikastuttamaan kannattaa kaivaa esiin sanat, jotka ylipäällikkö C.G. Mannerheim lausui laillisen hallituksen voitonparaatissa 16.5.1918:

“Armeija pitää oikeutenaan avoimesti lausua toivomuksenaan, että moisten olojen uudistumisen välttämiseksi annetaan takeita, luomalla yhteiskuntajärjestys ja hallitusvalta, jotka ainaiseksi suojaavat meitä uudelta samanlaiselta hirmukaudelta, jolta maamme on juuri pelastunut. Armeija pitää tältä varalta ainoana takeenaan sitä, että Suomen valtiolaivan peräsin uskotaan lujiin käsiin, joihin eivät puoluekinat ylety ja joiden ei ole tarvis kompromisseja tehdä, pilkkahinnasta kaupitella hallitusvaltaa.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lisää narratiiviin

EU-aikana kansojen omakielisestä ylärakenteesta on tullut Vatikaanin ulkopuolisen Italian johdolla vallitseva ”keveys” paitsi täällä missä h...