6.12.2005

Kalvinismia on tutkittu

Google-haku "kalvinismi" tuottaa ensimmäisten osumien joukossa tohtori Laura Kolben kotisivut.

Kolbe kirjoittaa kalvinismista lähinnä 1600-luvun Hollannissa:

"Kapitalismin henki" siten kuin kalvinistit sen tulkitsivat, muistutti suuresti juutalaisten suhtautumista rahaan, kauppaan ja yrittäjyyteen. Kalvinistien tiukka työmoraali loi pohjaa menestyvälle kapitalistiselle yhteiskunnalle. Rahan ansaitseminen oli merkki siitä, että kuului Jumalan valittujen joukkoon. Mutta työn hedelmistä ei saanut nauttia eikä niillä kerskua, vaan voitot oli sijoitettava tuottavasti. Reformaatio muovasi suuresti niitä mentaalisia piirteitä, joita myöhemmin on luonnehdittu tyypillisen hollantilaisiksi. Jumalan tahdon noudattaminen, kurinalainen säästäväisyys, ankara työmoraali, yksilöllinen pelastusoppi, pyrkimys Raamatun mukaiseen henkiseen ja fyysiseen synnittömyyteen, yksityisen elämänpiirin korostuminen ja vaatimaton, jopa puritaaninen yksinkertaisuus korostuivat. "Älä nauti" on kalvinistien yhdestoista käsky.

Helsingin Yliopiston historian opettaja Kolbe on keskustan kaupunginvaltuutettu Helsingissä. Hän kuuluu myös pääministeri Vanhasen lähipiiriin. Aikaisemmin hän on toiminut Eeva Ahtisaaren neuvonantajana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Bonnierin ristin ritarit

Kahden totalitarismin välienselvittelyn tuloksena on läntinen ajattelu päässyt irti ns. tekstin kahleista - kaikki mitä voidaan sanoa, vo...